Publicerad 2016-06-13
Mats och Cecilia Olsson som driver Holmsbergs gård utanför Kalmar är mottagare av SGF:s hederspris 2015.Foto: Emma Sonesson

SGF:s hederspris till Cecilia och Mats Olsson

Cecilia och Mats Olsson på Holmsbergs gård utanför Kalmar fick kämpa länge innan de till sist fick tillstånd att bygga nytt suggstall. Nu belönas de med Sveriges Grisföretagares hederspris 2015.

Hur känns det?

– Det är roligt att bli uppskattad. Särskilt roligt är det att vi får priset tillsammans. Utmärkelsen höjer förhoppningsvis stämningen både hos oss och hos de som jobbar på gården.

Varför har ni valt att satsa på just grisar?

– Man ska satsa på det man vill och det man är bra på. Oavsett om man väljer nötkött, mjölk, gris eller kyckling så blir resultatet ungefär detsamma ekonomiskt om man ser det långsiktigt. Det går upp och det går ner. Vi är en växtodlingsgård i grunden, och jag tror att om man ska få ut optimalt ur växt­odlingen så behöver man ha djur på gården. Dels för att få naturlig gödsel och dels för att kunna förädla en del av produkterna som du tar fram på gården. Vi förädlar vår spannmål genom grisarna.

Vilka är framgångsfaktorerna för ert företag?

– Hårt slit och arbete samt duktig personal.

Ni har byggt nytt grisstall nyligen. Hur har det gått?

– Vi är mycket nöjda över resultatet. Det blev lite dyrare än vi tänkt oss, men produktions- och arbetsmässigt har det blivit minst så bra som vi trodde, kanske lite bättre.

Vad är på gång framöver?

– Det är lite svårt att sluta när man väl börjat, så nu håller vi på med ett nytt projekt och ska renovera det gamla suggstallet. Vi har renoverat BB-avdelningarna och nu ska vi börja med dräktighetsavdelningen. Vi bygger också en gång mellan det gamla och nya stallet. Det är bra ur smittskyddssynpunkt och det blir enklare att flytta djur, människor och annat.


I Grisföretagaren nummer 3 2014 och 9 2015 kan du läsa mer om Holmsbergs gård.

Holmsbergs gård

Grisuppfödning: 1 200 suggor, i huvudsak integrerat, vilket ger ungefär 25 000 slaktgrisar och 5 000 till 6 000 smågrisar årligen.

Växtodling: 780 hektar, varav 120 hektar stärkelsepotatis och 130 hektar höstraps. Resterande areal odlas med fodersäd, i huvudsak höstvete.

Antal anställda: 14 stycken plus Cecilia och Mats.

Omsättning: Cirka 50 miljoner kronor per år.

Motivering till priset:

”För sitt positiva sätt att driva processer framåt i samklang med myndigheter och vinna framgång och förtroende till hela branschen, samt för deras mod att satsa och våga tro stenhårt på svenskt lantbruk och grisproduktion i en tid då en stor del av den svenska grisnäringen tvekade.”