Publicerad 2017-04-25

Stort intresse för OUA-uppfödning

Danish Crown började 2014 med en ny nisch; försäljning av kött från grisar uppfödda utan medicinering med antibiotika, så kallade OUA-grisar. Landbrugsavisen rapporterar om ett stort intresse för området, både från kunder och grisföretagare.

I dagsläget är det 27 uppfödare spridda över hela Danmark som är kontrakterade för OUA- uppfödning åt Danish Crown. Inom kort kommer ytterligare 20 gårdar att anslutas, och enligt Landbrugsavisen står hela 110 grisföretagare på kö, med anledning av att de är intresserade av att bli anslutna fram­över.

Från början var tillägget för OUA-grisar två danska kronor per kilo kött, något som man i november 2015 sänkte till 1,50.

– Det är bara 57 procent av grisen som kan säljas som OUA, så vi har valt att sänka tillägget. Frågan är om vi ska begränsa andelen OUA-         grisar, och inte ansluta fler, eller om vi ska erbjuda det åt flera. Vi har valt det sistnämnda, citerar Landbrugsavisen Martin Villadsen, som är konsulent på Danish Crown och jobbar med just OUA-konceptet.

Köttet från OUA-grisarna har hittills sålts med framgång i USA, Europa och Australien.

– Men jag tror att när vi kommer in i Kina så är det en spännande marknad, sa Søren Tinggaard, som är underdirektör i Danish Crowns exportavdelning, till Berlingske i februari.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren