Publicerad 2017-11-10
Att utfodra grisar med matrester är riskfyllt, bland annat ur aspekten spridning av ASF. Trots det är det vanligt förekommande inom uppfödning av bakgårdsgrisar. Foto: Mostphotos

Stor grisuppfödare förespråkar utslagning av bakgårdsgrisarna

En av Litauens största grisuppfödare menar att uppfödningen av bakgårdsgrisar måste upphöra, om det ska gå att få bukt på spridningen av afrikansk svinpest (ASF) i landet.

Valdemaras Sadaunykas äger och driver ett av Litauens största företag med grisuppfödning. Vyturys som företaget heter, föder i dag upp 110 000 grisar till slakt och säljer 8 000 gyltor per år. Dessutom står man inför en expansion på ytterligare 3 000 suggor.

Matrester

Sadaunykas är positiv inför framtiden, men uttrycker i en intervju på Pig Progress sin frustration över rådande situation beträffande ASF, och lyfter uppfödningen av bakgårdsgrisar som ett stort problem.

– Framförallt inom uppfödning av bakgårdsgrisar förekommer det utfodring med matrester. Det finns runt 10 000 gårdar som har en kapacitet för 27 000 grisar. Vad vi behöver är förordningar för att köpa ut dem, vilket vi jobbar på för tillfället, säger han.  

Myndigheternas ansvar

Sadaunykas menar vidare att den snabbaste lösningen vore om grisbranschen finansierade utslagning av gårdar med bakgårdsgrisar, eftersom hela branschen drivs av samma intresse.

– Men, om du sätter tio grisföretagare i ett rum, kommer du att få höra elva olika åsikter i frågan. Därför borde de litauiska myndigheterna ta deras ansvar, möjligen finansierat via en avgift för varje slaktad gris.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren