Publicerad 2018-03-11

Danish Crown satsar i Polen och Kina

Danish Crowns ledning har länge varit tydlig med att Kina är en framtidsmarknad. Nu satsar man 400 miljoner danska kronor på en ny fabrik i Shanghai, samtidigt som man utökar i Polen via uppköp.

Fabriken utanför Shanghai kommer att producera runt 14 000 ton förädlade grisköttsprodukter årligen. Råvaran ska vara dansk och företaget siktar på både e-handel, foodservice och detaljhandel som försäljningskanaler.


– Vi kommer mycket närmre den kinesiska marknaden, närmre förbrukarna och längre fram i värdekedjan i Kina - i stället för att bara vara en råvaruleverantör, och det ser jag en markant potential i, kommenterar koncernens vd Jais Valeur satsningen, i ett pressmeddelande.


I slutet av mars tar man första spadtaget till den nya fabriken.
Samtidigt expanderar koncernen i Polen, då dotterbolaget Solokow köper upp Gzella Meat Group.


– Med köpet av Gzella stärker Sokolow sin position som en av Polens ledande verksamheter  på området premium-köttprodukter. I motsats till Sokolow har Gzella inga egna slakterier men köper råvaror, bland annat av Sokolow. Därför kommer köpet av Gzella ge Sokolow möjligheten att själv förädla en större del av de råvaror som de har tillgång till från slakten av 1,6 miljoner grisar och 200 000 nötkreatur årligen, säger Jais Valeur i ett pressmeddelande.


Polen definieras tillsammans med Danmark, Sverige och Storbritannien som Danish Crowns hemmamarknader i Danish Crowns framtidsstrategi 4WD.