Publicerad 2018-05-25
Är ASF vida spritt i Vitryssland eller inte – det tvistar de lärde om. Foto: Mostphotos

Oklara uppgifter om grisar i Vitryssland

Grispopulationen i Vitryssland uppges ha minskat med 15 procent under första kvartalet 2018. Ryssland hävdar att anledningen är afrikansk svinpest (ASF), vilket Vitryssland nekar bestämt till.

Enligt National Statistical Service i Vitryssland, har 500 000 grisar, motsvarande 15 procent av den inhemska populationen, försvunnit från Vitryssland under kvartal ett 2018, det skriver Global Meat News.

Samtidigt påstår ryska myndigheter att de har hittat ASF i åtta leveranser av korv som importerats från Vitryssland.

Importförbud

Sammantaget har dessa omständigheter fått Ryssland att anklaga Vitryssland för att ha ASF vida spritt i landet. Därför införde Ryssland den 10 april förbud mot import av grisar eller produkter innehållande griskött från Vitryssland.

– Det verkar som att våra kollegor från Vitryssland döljer förekomsten av ASF-utbrott i landet. Detta föranleder oss att strama upp kontrollerna av vissa importerade produkter från våra grannländer, sa Rysslands jordbruksminister Alexander Tkachev, på en presskonferens i samband med att förbudet infördes.

Eldat grisar

Myndigheterna i Vitryssland däremot, nekar till alla anklagelser vad gäller ASF, och hävdar att det senaste utbrottet i landet ägde rum 2014.

Likväl förekommer uppgifter i vitrysk media om en händelse på en gård som säljer sina grisar till samma anläggning som Ryssland köpt de ASF-smittade korvarna från. Det rapporteras att alla grisar i besättningen avlivats och eldats upp, på grund av en ”okänd” sjukdom. Myndigheterna i Vitryssland menar dock att gården skulle renoveras, och därför behövde tömmas på grisar.

Emma Sonesson
Grisföretagaren