Publicerad 2018-05-26
Expansionen av den ekologiska grisproduktionen i Danmark bromsas upp i år. Inget av de båda ledande slakterierna vill ha nya leverantörer.Foto: Friland

Slakterierna säger nej  till fler danska ekogrisar

Efter de sista åren med en ständigt stigande efterfrågan på ekologiskt producerade grisar i Danmark bromsar nu efterfrågan in. Både Danish Crown och Tönnies säger därmed nej till fler ekogrisar under 2018.

I Danmark har både marknadsledande Friland, Danish Crowns dotterbolag för ekologiskt kött, och näst största slakteriet Tönnies, som köpte Tican, dragit i bromsen för fortsatt expansion av den ekologiska grisköttsproduktionen.

Stopp för nya leverantörer

– Vi har nog sagt nej till några som vill börja leverera ekologiska grisar till oss, erkänner Henrik Biilmann, Friland, till Landbrugsavisen i en intervju. Vi försöker få balans i efterfrågan och produktion och med den produktionsökning som vi vet är på gång under 2018 är vi inte så intresserade av ytterligare volymer till 2019.

Han tillägger dock att det inte innebär att de stänger helt och hållet för nya producenter. Friland vill inte uppge hur många grisar man slaktar men uppger att det är en fortsatt tillväxt.

– Det har kommit ut mer ekokött på marknaden och den överhettning vi såg för ett år sedan är nu borta. Vilket givetvis avspeglar sig i prisnivån som vi kan sälja till och de priser vi kan betala producenterna, säger Henrik Biilmann.

Idag får Frilands producenter 16,80 danska kronor extra utöver Danish Crowns notering, vilket ger ett pris på runt 26 DKK/kg (36 SEK/kg).

För något år sedan gick Tönnies ut med ambitionen att företaget skulle slakta 1 000 ekogrisar i veckan. Nu har ambitionen sänkts.

– I dag slaktar vi cirka 700 ekogrisar i veckan och vi efterfrågar inte fler för tillfället, säger Ove Thejls, Tönnies, till Landbrugsavisen. Vi var kanske lite för ambitiösa när vi startade 2016.

Bakom den sänkta ambitionen ligger problem med att sälja grisköttet på den danska marknaden. Istället slaktas nu grisarna i Tyskland.

– Vi fick ingen lönsamhet i den danska produktionen, även om vi under en period sålde vad vi kunde i Danmark och våra tyska ägare sålde resten i Tyskland. Nu slaktas ekogrisarna i Hamburg för att sedan säljas på den tyska marknaden. Utmaningen med att slakta ekogrisar är att kunna sälja hela grisen som ekokött, säger Ove Thejls.

Erik Brink
Grisföretagaren