Publicerad 2018-05-28
Att slipa tänder eller inte, det är frågan. Testa under en period att slipa hälften av kullarna, för att kunna avgöra om tandslipning är värt mödan i just din besättning, uppmanar Simon.
Foto: Emma Sonesson

Tandslipning – ja eller nej?

Att slipa tänderna på de nyfödda smågrisarna är en vanlig rutin på många gårdar. Det är dock inte alla som gör det, så är det egentligen nödvändigt? Får man valuta för den tid som man lägger på det?

När man räknar på arbetstiden som går åt till just den uppgiften, så blir det en hel del arbetstimmar, åtminstone i större besättningar. Det är heller inte riskfritt att slipa tänder. Råkar man ta för mycket så kan grisen få in bakterier i blodet och drabbas av ledinfektion.

Det man kan göra för att utvärdera om tandslipning är värt att hålla på med i den enskilda besättnignen, är att prova att bara slipa hälften av kullarna några veckor i rad. Många som provar kommer fram till att det är bättre att lägga tid och energi på andra uppgifter, till exempel skiftesdigivning, att hitta och ta hand om svaga pellar och att göra amsuggor.

Simon Åkerblom
Veterinär, LVK