Publicerad 2018-08-30
Danish Crowns notering på slaktgris ligger i vecka 32 på 8,30 DKK/kg, vilket är den lägsta noteringen för veckan under de senaste femton åren. Foto: Mostphotos

Danmark: Lägsta grispriset på 15 år

Prisnoteringarna för slaktgrisar i Europa är onormalt låga för årstiden. Stort globalt utbud och valutakurser som slagit mot EU:s bönder anges av Danish Crown som orsakerna.

Inte sedan 2003 har den danska grisnoteringen varit lika låg i vecka 32 som Danish Crowns är nu på 8,30 DKK/kg (11,54 SEK/kg). Och nu börjar det bli sent för prisuppgång, när hösten börjar pressas priserna normalt ner.

– I en sådan här situation när allt är mer eller mindre emot oss finner jag hopp i att det måste vända förr eller senare, frågan är bara när. Störst problem är det stora utbudet av griskött på världsmarknaden  samtidigt som vi har haft ogynnsamma kurser på dollar, yen och pund, säger Lars Albertsen, global försäljningschef på Danish Crown Pork, i ett pressmeddelande.

För ett år sedan låg Danish Crowns grisnotering på 11,60 DKK/kg, i dag är den 8,30 DKK/kg.

Det ökade utbudet av griskött på marknaden beror på en kraftig produktionsuppgång i USA kombinerat med att Brasilien blivit utestängda från den ryska marknaden och därför letar efter nya marknader.

Dessutom har Kinas import minskat rejält, vilket har fått Spanien att söka avsättning för sitt griskött i EU istället.

– Personligen tror jag att ett lyft i exporten till Kina och Sydostasien behövs för att vända utvecklingen samtidigt som vi får en inbromsning i USA och Brasilien, och då kan marknaden förändra sig snabbt, säger Lars Albertsen.

Erik Brink
Grisföretagarn