Publicerad 2018-09-11
Olof Månsson är produktchef för Svenska Foders grisfodersortiment. Foto: Svenska Foder


Svag krona och importberoende – dålig kombination

Olof Månsson, produktchef för grisfoder på Svenska Foder, uppmanar kunderna att fokusera på produktionen, allt för att minimera konsekvenserna av dyrt foder.

Hur mycket dyrare är ett ordinarie slaktgrisfoder i dag än i april 2018 respektive september 2017?

– Jämför vi mot april 2018 är det mellan 55 och 60 öre dyrare i dag, vilket motsvarar 25-30 procent upp. Jämför vi istället mot för ett år sedan, är det ytterligare tio öre dyrare i dag.

Vad är din bedömning framåt när det gäller foderpris? Har vi nått taket eller har höjningarna inte slagit igenom fullt ut ännu?

– Det är alltid svårt att säga, men jag tror att det kanske kommer att gå upp lite till. Nu är vi helt beroende av priserna på importerade råvaror och tyvärr har vi en svag krona som spär på effekten ytterligare. Spannmålspriserna i euro och dollar har stabiliserats den senaste tiden, men kronan har fortsatt att försvagas.

Gör ni några förändringar i sortimentet på grund av rådande omständigheter?

– Vi ser inte riktigt någon efterfrågan på enklare lågbudgetfoder. Våra kunder vill ha stabila foder, annars påverkas produktionen för mycket.

Finns det några nya, billiga råvaror att ta till?

– Nej, de råvaror som vi normalt sett räknar till de billigare, exempelvis spannmålsbiprodukter, har gjort samma resa som spannmålspriset.

Vilka är dina bästa tips till grisföretagarna för att hantera kraftigt ökade foderpriser?

– Det viktigaste är att få ut så mycket av varje kilo foder som möjligt. Därför är det viktigt att man fortsätter jobba med management, att man fortsätter ha en hög produktion. Tappar man i produktivitet förlorar man ännu mer pengar.

Emma Sonesson
Grisföretagaren