Publicerad 2018-10-22
Förbered dig för ASF:s inträde i Sverige genom att minska på vildsvinsstammen runt din besättning, uppmanar Simon.
Foto: Mostphotos


Minska vildsvinsstammen!

Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Europa. Nyligen konstaterades smitta på vildsvin i Belgien. Det är mycket oroande eftersom smittan därmed har tagit ett rejält kliv på cirka 75 mil från närmsta tidigare kända smittohärd.

Det mest sannolika är att smittspridningen har skett via matrester som någon förbipasserande har slängt i naturen.
I ett land som Sverige med väldigt många vildsvin och Europavägar som sträcker sig genom stora skogsområden, får man nog bara inse att samma scenario kommer att hända även här förr eller senare. Då blir det avgörande viktigt att fokusera på hur vi undgår smitta från vildsvin till tamsvin. Antagligen kommer vi exempelvis behöva ha elstängsel och färister för att skydda gårdscentrat. Foder och strö som har varit i kontakt med vild fauna blir också ett problem. Det blir plötsligt farligt att fodra med hemmablandat, icke värmebehandlat foder och att strö med egenodlad halm!

Det är stora omställningar som kan komma över en natt. De flesta grisproducenter är även markägare. Det man kan göra här och nu är att se till att minska vildsvinsstammen i sitt område så mycket som möjligt.

Simon Åkerblom
Veterinär, LVK