Publicerad 2018-11-14
Bland annat elva biffstockar och sju kotlettrader testades på Smakmötet 2018. En jury bestående av landets främsta kockar och smakdomare poängsätter produkterna och de som får minst 35 poäng av 50 möjliga uppnår utnämningen Exceptionell Råvara. Foto: Lars Höök


Mangalitza högst upp på gourmandernas lista

När Exceptionell Råvara genomförde sitt årliga smakmöte i oktober, var det två olika mangalitza-grisar som uppnådde högsta kvalitet.

Exceptionell Råvara är en förening, vars syfte är att driva framtagandet av högkvalitativa råvaror och främja kontakt mellan producent och kock. Föreningen håller årligen ett Smakmöte, där olika köttprodukter bedöms med avseende på utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak.

På 2018 års smakmöte uppnådde två olika produkter från mangalitza-gris utmärkelsen; en kastrat från Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland och en sugga från Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland.

– Det är väldigt roligt att få utmärkelsen. Men det bästa med Exceptionell Råvara är nog det nätverk av stjärnkockar, uppköpare och kollegor som de här smakmötena ger, säger Maria Ekholm ett pressmeddelande.

Mangalitza är en ungersk ras, känd för sin lockiga päls och sitt marmorerade kött. Kött från svensk pekinganka, en SRB-ko och två olika korsningar mellan waguy och angus fick också ta emot utmärkelsen Exceptionell Råvara.
 

Emma Sonesson
Grisföretagaren