Publicerad 2018-12-16

Digitalisering, djurvälfärdoch miljö på Eurotier 2018

Med 2 600 utställare och 155 000 besökare från över 130 olika länder gick Eurotier av stapeln i Hannover i mitten av november. Temat var digital animalieproduktion och i många montrar syntes att områden som djurhälsa och djurvälfärd är på uppgång. Här presenteras ett urval av de produktnyheter som visades på mässan.

Årets mässtema, digital djurhållning, gjorde tydligt avtryck i mässhallarna. Det finns stor potential till förbättringar genom digitalisering, inom alla produktionsgrenar.

På mässan märktes många lösningar med tillämpad bildanalys, förbättrade djurflöden genom digital styrning och kvalitetsförbättringar genom integrerad uppföljning av individuella djur. Det är dessutom tydligt att stalleverantörerna allt mer blir leverantörer av kompletta system för planering, produktion och uppföljning.

Nya mässor nästa år

Eurotier befäster sin position som världens ledande mässa för djurhållning. En tredjedel av besökarna kommer från utlandet och nu expanderar arran­gören DLG mässkonceptet och lanserar 2019 Eurotier Middle East, Eurotier South America och Eurotier China.

Foto: Meier-Brakenberg

Guld för trågrengörare

Foderrester i trågen utgör en bra grogrund för bakterier och mögel och bör därför undvikas. Meier-Brakenberg  har tagit fasta på vikten av god hygien i fodertrågen och lanserar Speedy trough clea­ner. Med Speedy trough cleaner görs trågen enligt Meier-Brekenberg rena snabbare och mer noggrant än om arbetet utförs manuellt.

Trågrengöraren kopplas till högtryckstvätten, suger upp foderresterna ur tråget och sprutar ut dem i en behållare eller på spalten. Tekniken fungerar både på torrt och blött foder. Speedy trough clea­ner belönades med Eurotiers innovationspris i guld.
 

Foto: Meier-Brakenberg

Biosäkerhet i fokus

Med afrikansk svinpest lurandes runt knuten är det tyska företaget Meier-Brakenbergs desificerings-portar för lastbilar högaktuella. Portarna finns i både mobil och stationär variant och de applicerar desinficeringsmedel även på undersidan av lastbilen. Värt att tänka på är dock att desinficering inte är meningsfullt om fordonet inte först är rengjort.


 

Foto: Thomas Merlöv

Djurvälfärd och miljö på agendan

På temat hållbar grisuppfödning lanserar Big Dutchman i samarbete med foderföretaget Bröring helhetslösningen Xaletto för växande djur på halmbädd i storbox. Systemet inkluderar ventilationssystem, foderkoncept och en komposteringsaktivator som används i bädden.

Xaletto kan användas både i befintliga och nybyggda stallar och enligt Big Dutchman är lukten från stallet minimal, i och med att flytgödsel inte existerar. I marknadsföringen lyfts att Xaletto är bra ur både djurvälfärds- och miljöperspektiv. Xaletto kan användas för tillväxt- och slaktgrisar och har testats på 6 000 djurplatser med gott resultat, uppger Big Dutchman.

Foto: Stefan Ljungdahl

Svensk lösning för automatisk viktkoll

Ett av flera svenska innovationsföretag på mässan var Smart Agritech Solution of Sweden. De har i samarbete med IBM utvecklat ett patenterat system för viktuppskattning av grisarna direkt i boxen, med hjälp av en kamera monterad över boxen. Kameran skickar bilderna till IBM för analys. Grisarnas tillväxt kan enkelt följas och vid avvikelser mot förväntad tillväxtkurva kan insatser sättas in direkt. Precisionen i viktuppskattningen uppges max avvika ett till två kilo.

Målet är att kunna börja leverera systemet till kunder tidigt 2019. Matts Lilja och grisföretagaren Per Eke Göransson i montern var positivt överraskade över det stora intresset på EuroTier och de berättade att mässan gav värdefulla kontakter i många länder, inte minst i Asien.Foto: Stefan Ljungdahl

Foto: Eurotier

Grisningsbox med inbyggd hiss

Allt fler europeiska länder skissar på att börja ha suggorna lösa under digivningen. Då menas dock att suggorna ändå är fixerade de första dagarna efter grisning. Det holländska familjeföretaget Nooyen har utvecklat ett system som gör att boxgolvet som suggan står på när hon är fixerad höjs när hon står upp och sänks när hon lägger sig ner, allt för att minska risken för klämda eller trampade smågrisar.

Nooyen marknadsför även spalt klädd i mjuk plast, som ska vara enkel att rengöra och snäll mot smågrisarnas klövar och knän.

Foder mot galtlukt

Den belgiska foderfirman Dumoulin belönades med en silvermedalj för sitt foder Taintstop. Taintstop marknadsförs som en av framtidens lösningar på kastreringsfrågan, som är aktuell på flera håll i Europa.

Fodret innehåller kolhydrater med låg tunntarmssmältbarhet. Dessa kolhydrater påverkar bakteriefloran i tjocktarmen och reducerar på så vis skatol-produktionen. Taintstop har testats i flera olika försök och resultaten uppges visa på avsevärt lägre problematik med galtlukt hos okastrerade grisar som utfodrats med fodret, jämfört med kontrollgruppen.

Emma Sonesson
Stefan Ljungdahl

Grisföretagaren