Publicerad 2019-03-21
Ända sedan ASF påvisades i Kina i augusti har experter påtalat att risken för vidare spridning i Sydostasien är överhängande. Mongoliet är drabbat och nu bekräftar även Kinas grannland Vietnam att ASF finns i landet. Foto: Mostphotos


ASF sprids vidare i Sydostasien

I mitten av februari bekräftades de första fallen av afrikansk  svinpest (ASF) i Vietnam. Fynden av gjordes på tre olika gårdar, alla sydväst om huvudstaden Hanoi.

Griskött står för tre fjärdedelar av köttkonsumtionen i Vietnam. Landet har cirka 95 miljoner invånare och runt 30 miljoner grisar produceras årligen. Myndigheterna har efter utbrottet poängterat att ASF är en sjukdom som inte innebär någon fara för människor.

– Konsumenter kan fortsätta att använda fläskprodukter och bör inte bojkotta dessa, citeras Pham Van Dong, chef för landets djurhälsomyndighet, på Reuters.

Fyndet av ASF i Vietnam medför en ökad risk för vidare spridning till Laos och Kambodja och enligt Porkbusiness ska Thailand ha intensifierat sin övervakning, för att om möjligt stoppa smittan från att ta sig in i landet.

människan sprider ASF

Men enligt Vietnams myndigheter gör turism och smuggling av djur det svårt att kontrollera smittspridningen i Asien. Det kinesiska nyåret som inföll i början av februari har dessutom inneburit ökad turism i området. Exempelvis har taiwanesiska myndigheter slagit larm om fynd av ASF i köttprodukter som resenärer haft med sig från både Vietnam och Kina, det uppger Reuters och Porkbusiness.

Emma Sonesson
Grisföretagaren