Publicerad 2019-04-23
Muyuan Foods Co har ingått ett avtal med lokala makthavare om att minska fattigdomen i området genom att erbjuda arbetstillfällen. Företagets nya slakt- och köttförädlingsanläggning utgör en investering på 500 miljoner kinesiska yuan.


Kinesisk köttgigant satsar på nytt slakteri

Muyuan Foods Co, en av Kinas största grisköttsproducenter, satsar på en ny gigantisk anläggning för slakt och köttförädling i Henan-provinsen.

Det första steget i investeringen utgörs av ett slakteri med kapacitet för två miljoner grisar. Nästa steg blir fabriker för köttförädling. Investeringen beräknas landa på motsvarande knappt 700 miljoner kronor.

Muyuan Foods har ett ambitiöst mål för tillväxt. 2017 producerade företaget drygt sju miljoner grisar och målet är att öka successivt till mellan 25 och 30 miljoner 2021. Tillväxten ska dels ske genom att företaget själv bygger nya gårdar, dels genom kontraktsuppfödning i samarbete med lokala bönder, där Muyuan tillhandahåller små­grisar, foder och antibiotika, skriver Global Meat News.

Analytikern Ding Ting Ting på Guo Sheng Securities, menar att den afrikanska svinpestens framfart i kombination med allt striktare miljöregler, talar för en utveckling mot stora, standardiserade gårdar i Kina i framtiden, även om tillvaron är tuff just nu.

– Just nu har de tio största grisproducenterna en marknadsandel på runt tio procent, så det finns gott om utrymme att växa för ett företag som Muyuan, säger han i en kommentar på Global Meat News.

Emma Sonesson
Grisföretagaren