Publicerad 2019-04-25
Danish Crown spår ljusning framöver på grispriset, både för kvartal två och tre 2019. Den danska grisnäringen exporterar merparten av det kött som produceras, och är därför i hög utsträckning beroende av utvecklingen i exempelvis Asien.
Foto: Mostphotos


Danish Crown lovar högre grispris

Det danska grispriset har höjts ett par omgångar under vårvintern. Och nu utlovas ytterligare uppgång. I Sverige passar HKScan på att sänka grispriset.

Danish Crown har sammanlagt höjt sin notering för danska grisar med 60 öre under vårvintern. Noteringen ligger nu på 8,90 DKK/kg (12,50 SEK/kg), vilket innebär att man har orkat tillbaka till samma prisnivå som i början av sommaren 2018.

Uppgång den närmaste tiden

Nicolaj Nørgaard som är chef Danish Crown Pork Ejerservice, sa på Danvets årsmöte att grispriset kommer att passera 10 DKK/kg.

– Jag tror att noteringen kommer att stiga med en krona under de närmaste tre månaderna, sa Nørgaard. Det rör på sig på de asiatiska marknaderna och det kommer vi att märka av. De positiva prognoserna sträcker sig långt in i det andra kvartalet och kanske även tredje kvartalet.

Svensk sänkning

Samtidigt så drabbades den svenska marknaden av årets första prissänkning på gris, då HKScan sänkte sin notering med 25 öre vecka 11 till 14,15 SEK/kg.

Övriga slakterier behöll sina noteringar oförändrade.

Erik Brink
Grisföretagaren