Publicerad 2019-04-26
Martin Härle jobbar som sinansvarig på en smågrisproduktion med 1 100 suggor utanför Lund. Hans stora intresse för djur ledde honom in i lantbruksbranschen och till den nuvarande arbetsplatsen. Förutom grisarna ägnar Martin stor tid åt att föda upp och ställa ut höns och kaniner. Foto: Privat

Utmaningarnas charm

Regnet piskar hårt i ansiktet och jag får hålla hårt för att vinden inte ska ta fatt i drivskivan, eller ”flagen” som vi säger här nere i Skåne, när jag flyttar suggor. Vintergäcken har förvisso blommat över men det känns ändå ganska långt till vår. Nån sugga tittar skeptiskt i dörrhålet och nån passar på att rulla sig i en stor vattenpöl, helt utan tanke på den nya torra bädden och de nystalosanade båspallarna som väntar. Längtan är nu stor efter lite värme för att så smått kunna börja öppna de stora portarna i sinstallen och få in ljus och mer frisk luft.

Jag räknar och kontrollräknar igen. Formeln har jag skrivit på en lapp som sitter uppsatt på väggen på kontoret. Antal ej dräktiga delat med antal seminerade. Och så får jag fram dräktighetsprocenten. Inga katastrofala siffror, inte alls, men jag tänker att de borde kunna bli bättre. Efter varje veckas dräktighetstest brukar jag gå tillbaka i listor och papper på jakt efter noteringar eller liknande som kan ge någon form av förklaring till varför det inte fungerade. Vad var det som gjorde att det blev som det blev denna gången? Givetvis är det så många saker som är självklara för att det ska fungera, men att försöka hitta de små sakerna som kan göra det avgörande är för mig fascinerande. Jag har i princip sysslat med djur i hela mitt liv och detta har för mig alltid varit en del av charmen och drivkraften - att hitta de små sakerna som gör skillnad, för att alltid få det att gå så bra som möjligt. Det är så mycket vi kan påverka och det är så mycket som vi kan styra, men trots detta kommer det alltid finnas en del vi aldrig kan rå över.

Känslan är fantastisk när allting bara flyter på, när resultaten är höga, djuren har det bra och magkänslan och självförtroendet är på topp! Givetvis är det också då det är som absolut roligast att hålla på med djur och animalieproduktion. När allt går av bara farten helt enkelt! Lika fantastiskt som det känns när allting bara flyter på, lika frustrerande är det när man har problem eller det är något som inte fungerar. Var börjar man? Varför funkar det inte? Det är då det känns viktigt att ha varandra på arbetsplatsen, att kunna lyfta problem och diskutera hur man ska kunna lösa saker och ting. Få input från andra och dela erfarenheter och åsikter. Detta är givetvis känslor som går upp och ner, till och från. Huvudsaken är ju att man finner glädje och motivation, oavsett vad som ligger framför en!

Martin Härle
Frilans