Publicerad 2019-10-22
Storbritanniens regering räknar med att ett ASF-utbrott i landet kostar 90 miljoner pund. NPA menar däremot att det är en kraftig underdrift, bland annat eftersom landets exportmarknad för griskött värderas till 470 miljoner pund årligen. Foto: Mostphotos


ASF förväntas drabba Storbritannien inom ett år

De brittiska myndigheterna räknar med att den afrikanska svinpesten (ASF) når landet inom ett år, något som fått branschorganisationen National Pig Association att kräva mer verkstad för att hindra det hela.

I ett brev från Storbritanniens jordbruksminister George Eustice till National Pig Association (NPA), framgår det att risknivån för att få in ASF i landet nu är satt till medium, ”vilket innebär att vi räknar med ett utbrott inom ett år”, det rapporterar Global Meat News.  Eustice skriver vidare att det pågår arbete, bland annat i syfte att öka medvetenheten hos resenärer och förbättra gränskontrollerna.

Zoe Davies, vd på NPA, menar dock att insatserna är långt ifrån tillräckliga.

– Om ministern verkligen tror att viruset är här om ett år, är det helt uppenbart att det behövs mer resurser och insatser för att hålla det borta, säger hon till Global Meat News och fortsätter:

– Det är vårt jobb att hindra viruset från att komma åt våra grisar. Men det är regeringens uppdrag att hålla det utanför landet.

Emma Sonesson
Grisföretagaren