Publicerad 2019-12-01

Fler vill ta del av den allt större exportkakan

I ett försök att optimera sina exportmöjligheter förbjuder nu både Tyson Foods och  JBS USA fodertillsatsen ractopamine hos sina slaktgrisleverantörer, allt till följd av den afrikanska svinpesten (ASF).

Ractopamine är en fodertillsats som verkar främjande på tillväxt och ansättning av magert kött. Tillsatsen är förbjuden i EU, men förekommer inom grisuppfödning i USA.

ASF har decimerat världens grispopulation, och framför­allt Kina har tvingats att öka sin import kraftigt. Kina tillåter dock inte import av kött från grisar som utfodrats med foder innehållande ractopamine. I ett försök att kunna vara en spelare med större möjligheter på exportmarknaden, väljer nu därför de båda köttgiganderna JBS USA och Tyson Foods att förbjuda ractopamine i fodret hos sina leverantörer. Sedan tidigare är tillsatsen förbjuden inom JBS egen grisuppfödning, men nu gäller restriktionen alltså även företagets externa uppfödare.

Uppfödarna som levererar till Tyson Foods har till början av februari 2020 på sig att ställa om sin produktion, det rapporterar Porkbusiness.

”Långsiktiga fördelar”

Reuters citerar en kommentar från JBS USA:

– Vi är säkra på att det här beslutet kommer att innebära långsiktiga fördelar för de producenter vi samarbetar med och för vår industri, genom att det försäkrar att de amerikanska grisproducenterna har möjlighet att tävla på rättvisa villkor på den internationella marknaden.

Enligt Reuters jobbar Smithfield Foods sedan tidigare utan ractopamine.

Emma Sonesson
Grisföretagaren