Borgeby Fältdagar
Borgeby Fältdagar 2021 har tema vall och grovfoder.
Borgeby Fältdagar går av stapeln den 30 juni - 1 juli 2021.
Mer info hittar du här: https://www.borgebyfaltdagar.se/
Välkommen!
Borgeby Fältdagar 2021 har tema vall och grovfoder.
Borgeby Fältdagar går av stapeln den 30 juni - 1 juli 2021.
Mer info hittar du här: https://www.borgebyfaltdagar.se/
Välkommen!
En internationell forskargrupp har sammanställt 1 580 foderförsök gjorda under 28 år i 28 länder och sett att det finns goda möjligheter att både sänka foderkostnader och minska miljöpåverkan utan att äventyra tillväxten hos grisarna.
Kommentera
Efter drygt fem år som vd för Gård & Djurhälsan väljer nu Kees de Jong att lämna posten. Ny arbetsplats för honom blir Svenska kennelklubben.
KommenteraEn möjlig inkörsport för smittor till en grisbesättning är om man kan gå in i stallarna i externa skodon och kläder. Det är lätt att tänka att man alltid finns på plats och hjälper eventuella besökare att göra rätt. Men på en större gård finns det ofta personal som jobbar med annat än grisarna eller så kan det komma hantverkare på besök som inte är insatta i de smittskyddsrutiner som gäller, därför är det viktigt att det är lätt att göra rätt.
Kommentera
I ett treårigt projekt har erfarenheter kring uppfödning av grisar med DanBred Duroc som faderras samlats in från två olika svenska gårdar. Resultaten visar att prestationsförmågan är hög, så länge grisarna ges rätt förutsättningar.
Kommentera
HKScans miljöpris 2020 har tilldelats Anders Gunnarsson på Hälla gård i Kvänum, Västergötland. Priset syftar till att uppmärksamma miljöåtgärder som utförs på gårdar samt inspirera och driva miljöarbetet i det svenska lantbruket framåt.
Kommentera”Julskinkan hotas – om inte slaktarbristen botas.” Så skrev SvT Nyheter strax innan jul och syftade på det faktum att bristen på arbetskraft inom kött- och charksektorn är stor.
Kommentera
Allt färre väljer att äta veganskt eller vegetariskt, samtidigt som det är viktigt att livsmedel är svenskproducerade. Det visar en intervjuundersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen.
Kommentera
På Halla Gård föder Anders Gunnarsson upp rapsgris och ”hållbarhetsgris” i ett nästintill slutet kretslopp. Det var under en lupinworkshop med Axfoundation som Anders fick upp ögonen för den nya proteingrödan. Sedan 2017 odlas sötlupin och åkerböna som foder till grisarna – i dag ersätter det soja och rapsmjöl. Gårdens produktionsuppföljning mellan en omgång uppfödd på lupin och en omgång som utfordrats med soja visar oförändrad tillväxt.
Kommentera
Personal inom lantbruk och livsmedelsbranschen föreslås ha hög prioritet när det gäller tillgång till coronavaccin i USA, det rapporterar Agrinews.
Kommentera
Krönika: 2021. Nytt år. Nya möjligheter. Vi håller i och håller ut ett tag till men det börjar bli lite enformigt om än nödvändigt. Grisar i all ära men det riskerar att bli lite enformiga samtal och inte så uttömmande svar om man försöker föra en diskussion under de dagliga rundorna i avdelningarna. Tur att telefonen finns - även om man kan fundera på varför en förväntas vara tillgänglig jämt.
Kommentera
Copyright© Grisföretagaren 2021.
Sidans innehåll och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt.