Vinst för miljö, plånboken och grisarna!

Friska djur är en förutsättning för ett gott resultat ur flera synvinklar, såväl ekonomiskt som miljö

Friska djur är en förutsättning för ett gott resultat ur flera synvinklar, såväl ekonomiskt som miljömässigt. Val av foder, god djurhälsa och tillväxt minskar växthusgas­förluster och näringsläckage från produktionen.

Medverkar från Gård & djurhälsan gör: Camilla Hallgren, Produktionsrådgivare Gris, Ingvar Eriksson, Ekonomi- och produktionsrådgivare Gris och Leancoach, samt Helena Carlzén, Djurhälsoveterinär Gris. 

Anmälan görs till nina.h.nilsson@lansstyrelsen.se, en länk till webinariet kommer att skickas ut dagen före mötet.

Mer info hittar du här.

Artikeln publicerades måndag den 18 januari 2021

Senaste

Försprång att vara stolt över

Utvecklingen av svenskt lantbruk går mot större men färre enheter. Det är en helt naturlig strukturrationalisering som sker till följd av en ökad konkurrens från omvärlden. Det finns i dag cirka 1 100 grisföretag i Sverige, 2010 fanns det 1 700. 85 procent av suggorna finns i de 26 procent största suggbesättningarna, besättningar med 200 suggor eller mer och 88 procent av slaktgrisarna i de 40 procent största slaktgrisbesättningarna. Antalet slaktade grisar har under de senaste nio åren legat på drygt 2,5 miljoner slaktade grisar och det är cirka en procent av EU:s alla grisar.

Kommentera

Att försöka bli inspirerad

Krönika: I höstas var jag på möte med banken. ”Vilket spännande jobb du måste ha”, sa den kvinnliga banktjänstemannen. ”Ja, jo”, svarade jag och tänkte kanske inte detsamma, även om jag blev lite avundsjuk på henne där hon satt, i rena kläder, väldoftande och bjöd på gott kaffe. Visst fanns det kontraster mellan oss. Jag känner ofta att man behöver båda delarna i livet. Lika härligt som det är att skrubba bort skit från benen efter en varm shortsdag, lika härligt kan det vara att ta på sig en nystruken skjorta och ha lite glam i livet. Även om man inte ska underskatta de tillfällen när man behövt fixa något snabbt och dragit overallen över partykläderna.

 

Kommentera