okt
5
2023

Alnarps Grisdag

Temat för dagen är framtidens grisuppfödning.

Förändringarnas vindar blåser inom den europeiska grisproduktionen. På Alnarps Grisdag kommer du få ta del av det senaste gällande utformningen av den nya djurskyddslagstiftningen och ett internationellt perspektiv på genomförandet av ny lagstiftning. Du får även lyssna på föredrag om de senaste rönen kring alternativ inhysning, berikning och smart byggnation.

Tid: 2023-10-05 09:00 - 15:00

Ort: Aulan i Alnarpsgården samt digitalt

Arrangör: Institutionen för biosystem och teknologi (BT) i samarbete med Skånes och Blekinges Grisproducenter, Partnerskap Alnarp samt LRF Skåne. Sponsor: Svenska Foder.

Mer detaljerat program och anmälningsformulär hittar du på SLU:s hemsida. Sista anmälningsdag för att delta på plats är 21/9, medan anmälan till digitalt deltagande är öppen fram till eventets start. 

 

 

Artikeln publicerades fredag den 30 juni 2023

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera