nov
14
2023

Gräva våtmark

Endagskurs i att anlägga våtmark för maskinentreprenörer, lantbrukare och beställare

Du får en bakgrund till varför man anlägger våtmarker och fosfordammar, hur det går till och vad man behöver tänka på för att det ska bli säkert, lagligt och funktionellt. Välkommen!

Program Varför arbetar vi med vatten?

Lämpliga fysiska åtgärder Ansvarsfördelning vid anläggning Underlag inför fysisk anläggning Vattenverksamhet och dikningsföretag Säkerhetsåtgärder Anläggning: planering, utlopp, vallar, utformning, funktion, vanliga fel.

Fältbesök på två anlagda våtmarker Plats Örebro, Tysslinge naturcenter, Naturens teater, Rånnesta 255, 705 92 Örebro Datum och tid Tisdag 14 november, 8.45-16.00, 2023

Fika och lunch ingår, lagat av lokalt producerade godsaker Kostnad 2000 kronor exklusive moms Fika, lunch, kurspärm och diplom ingår.

Medverkande Morgan Johansson Naturvårdsgruppen, 070-851 77 12 www.naturvardsgruppen.se

Anmälan Senast 4 november till Anna Eklund, anna.eklund@hjvvf.se, 070-251 18 72 Arrangör Hjälmarens Vattenvårdsförbund, Anna Eklund, LEVA-samordnare Mer information: https://hjvvf.se/grava-vatmark-2023/

Artikeln publicerades torsdag den 10 augusti 2023

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera