okt
25
2023

FoU-dagar 2023 - Beredskap och försörjningsförmåga

Två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion.

Dagarna arrangeras av Jordbruksverket tillsammans med SLU ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållningssällskapet.

När: 25–26 oktober

Var: Linköping.

Årets FoU-dagar om ekologisk produktion inleds av Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin följt av Ingrid Petersson, en särskild utredare för utredningen om en ny livsmedelsberedskap. Kateryna Shor, nationell koordinator för Organic Trade for Development in Eastern Europe (OT4D) i Ukraina, tar sista delen av inledningen.

I sessionen diskuteras betydelsen av ekologiskt lantbruk från olika perspektiv kring förberedelse för och erfarenhet av kris.

FoU-dagarna fortsätter sedan med parallella pass med inriktningarna husdjur, växtodling och trädgård samt postersession.

Dagarna avslutas med ett panelsamtal efter anförande av Nicolas Lampkin, Organic Policy Consultancy, som delar med sig av hur nationella och europeiska regler och visioner för ekologiskt jordbruk påverkar på kort och lång sikt.

Mer information: https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/kurser-och-seminarier/arkiv/2023-10-25-fou-dagarna-2023

Kontakt: ekoradgivning@jordbruksverket.se gunilla.johansson@jordbruksverket.se 036-15 81 08

Artikeln publicerades tisdag den 29 augusti 2023

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera