Hur ser det ut under skorna?

Stövlar och skor som används i stallarna kan lätt sprida smitta. Gör det därför enkelt att tvätta skodon, även undertill!

 

Foto: Melina Wilsson


Hur ser dina arbetsskor ut? Rutinerna för rengöring av arbetsskor varierar en hel del från besättning till besättning. Skor och stövlar bör spolas av/rengöras från smuts och halm åtminstone efter varje arbetsdag. 

I många besättningar an­-vänds inte stövlar utan skor. Dessa är svåra att rengöra och blir efter en tid fulla med smuts och gödsel. På marknaden finns i dag såväl stövlar som skor som går att maskintvätta. Detta gör det fullt möjligt att kombinera fotriktiga, bekväma arbetsskor och bra hygien. 

Har man ingen möjlighet att tvätta skodonen i tvättmaskinen får man istället spola av dem. Den händige snickrar eller svetsar då lätt i ihop sin egen stövelhängare. Gillar man inte att bygga själv finns det ett flertal olika färdiga varianter att köpa. Det viktiga är att stövlarna kan sättas upp och ned så att undersidan kan spolas av ordentligt. Sedan kan stövlarna hänga på stället och torka över natten.

 

Detta säger Smittsäkrad Besättning Gris, nivå Grund:

  • Rena skyddskläder och skodon ska finnas att tillgå.

 

Johanna Fjelkner
Gård & Djurhälsan

 

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 april 2020

Senaste

Hur länge kommer folk att minnas att vi behöver mat?

Krönika: För några dagar sedan sade en person ”Ett mannaminne är väl den tid som går mellan årets första och andra snöfall”. Hen hade snappat upp det någonstans på nätet och tagit det till sig. Nu brukar väl en del säga att ett mannaminne är antingen tre eller fem år långt så jag vet inte riktigt vem vi ska tro på. Hur som haver, den tid som är just nu kommer vi förmodligen att minnas längre än både tre och fem år. 

 

Kommentera