Tyskland bekräftar landets första ASF-fall

Tyskland har afrikansk svinpest (ASF). Det bekräftar nu landets lantbruksminister Julia Klöckner på en pressträff. 

Det var under onsdagskvällen som Tyskland officiellt deklarerade att det fanns starka misstankar att ett dött vildsvin hittats nära gränsen till Polen, och att vildsvinet befarades ha dött av ASF. Under en presskonferens på torsdagsförmiddagen tillkännagav lantbruksminister Julia Klöckner att provsvaret var positivt – vildsvinet bar alltså på ASF-viruset.

Tyskland har hittat ett ASF-smittat vildsvin i Spree-Neiße-distriktet nära polska gränsen. 
Foto: Mostphotos

Klöcker berättade vidare att dialog kring situationen pågår med Kina, som är en stor importör av tyskt griskött. 

– Låt mig understryka att det är tal om ett vildsvin. Ett vildsvin. Det ska vi komma ihåg. Det är tidig förmiddag och vi bör ta det lugnt, poängterade Klöckner, citerad av Effektivt Landbrug. 

Oklara konsekvenser

Seges Svineproduktion skriver på sin hemsida att utbrottet i Tyskland sannolikt härstammar från västra Polen, där ASF-smittade vildsvin tidigare påvisats omkring en mil från tyska gränsen. Landbrug & Fødevarers veterinärdirektör Jens Munk Ebbesen kommenterar det hela:  

– Jag måste dessvärre säga att jag inte är förvånad över att vi nu ser ett fall av afrikansk svinpest i Tyskland. Men jag törs inte gissa på om det är tal om ett enskilt fall eller om utbredningen av smittade vildsvin i Tyskland är större än ett djur, säger han och fortsätter:

– Det är för tidigt att säga något om vad de konkreta konsekvenserna blir för branschen i Danmark. Även om vi har förberett oss så väl som vi kunnat, så har vi inte varit med om det här tidigare. Vi inväntar svar på vad tyskarna gör och är givetvis i tät dialog med de danska myndigheterna. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 september 2020

Senaste

Jaga gärna – men tänk igenom biosäkerheten

I takt med att vildsvinen i Sverige är på frammarsch ökar också behovet av att hålla ned stammen genom jakt i olika former. Det är inte ovanligt att grisföretagare, anställda eller familjemedlemmar ägnar sig åt jakt på fritiden. Att jaga går hand i hand med att vara djur- och naturmänniska och är inte minst kopplat till att vara markägare och att bruka jord. Är man vildsvinsjägare, eller har någon i sin närhet som är det, gäller det att tänka igenom smittskyddet.

 

Kommentera