53 ASF-smittade vildsvin i Tyskland

Antalet påvisade fall av afrikansk svinpest (ASF) i Tyskland noterades den 8 oktober till 53 och EU-kommissionen spår en tioprocentig minskning av unionens grisköttsexport kommande år. 

När det passerat en månad sedan ASF först påvisades hos ett vildsvin i Tyskland, är antalet fall nu enligt Agrarheute uppe i 53. 

Samtidigt vittnar danska Maskinbladet, som besökt det ASF-drabbade området, om att ”det vimlar av vildsvin vid den tysk-polska gränsen”, exempelvis i form av uppbökad gräsmark och halvätna majskolvar. 

Sänkt export

Tyskland är EU:s största grisexportör men ASF sätter rejäla käppar i hjulen. Vildsvinet på bilden har ingen koppling till ASF. 
Foto: Mostphots

Samtliga fall i Tyskland gäller vildsvin i ett relativt begränsat geografiskt område, och ännu har ingen smitta påvisats på tamgrisar. Trots det har flera länder valt att stoppa all import av griskött från hela Tyskland. Enligt en ny prognos från EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk, förväntas situationen minska EU:s grisköttsexport med tio procent 2021, uppger Brysselnytt. 

Hur allvarliga och långvariga konsekvenser som situationen kommer medföra beror på hur pass väl Tyskland lyckas begränsa smittspridningen samt huruvida länder som Kina och Sydkorea kan tänka sig handel enligt en regionaliseringsprincip.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 oktober 2020

Senaste

Kommentar till rapporten ”Hur man lyckas med uppfödning av DanBred Duroc under svenska förhållanden”

Debatt: I en rapport från Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan diskuteras bland annat inverkan av fodrets innehåll av aminosyror på produktionsresultatet. Det finns flera dåligt underbyggda påståenden i rapporten, men det jag finner mest märkligt är att man inte alls tagit del av resultaten från det försök med olika lysin- och proteinhalter som avslutades på SLU 2015 och som är publicerat såväl på Stiftelsen Lantbruksforsknings hemsida som i internationell vetenskaplig litteratur. Den minnesgode läsaren minns kanske artikeln i Grisföretagaren nummer 11 2015, där resultaten presenterades.

 

Kommentera

Vårbruk för en forskare

Krönika: Äntligen vår! Visst är det något med vårsolen, som får hela livet att kännas ljusare? Smolken i bägaren är väl kanske att det fortfarande envisas med att ömsom snöa och ömsom blåsa mellan solglimtarna. Sen är det ju det där med viruset(en) som härjar och gör att jag, och många med mig, får jobba hemifrån. I mitt fall är det tyvärr dåligt med grisar på hemmakontoret. Men å andra sidan är grisarna desto mer närvarande i tanken. Särskilt nu när det är ansökningssäsong och grunden till de kommande årens grisrelaterade aktiviteter läggs. 

 

Kommentera