53 ASF-smittade vildsvin i Tyskland

Antalet påvisade fall av afrikansk svinpest (ASF) i Tyskland noterades den 8 oktober till 53 och EU-kommissionen spår en tioprocentig minskning av unionens grisköttsexport kommande år. 

När det passerat en månad sedan ASF först påvisades hos ett vildsvin i Tyskland, är antalet fall nu enligt Agrarheute uppe i 53. 

Samtidigt vittnar danska Maskinbladet, som besökt det ASF-drabbade området, om att ”det vimlar av vildsvin vid den tysk-polska gränsen”, exempelvis i form av uppbökad gräsmark och halvätna majskolvar. 

Sänkt export

Tyskland är EU:s största grisexportör men ASF sätter rejäla käppar i hjulen. Vildsvinet på bilden har ingen koppling till ASF. 
Foto: Mostphots

Samtliga fall i Tyskland gäller vildsvin i ett relativt begränsat geografiskt område, och ännu har ingen smitta påvisats på tamgrisar. Trots det har flera länder valt att stoppa all import av griskött från hela Tyskland. Enligt en ny prognos från EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk, förväntas situationen minska EU:s grisköttsexport med tio procent 2021, uppger Brysselnytt. 

Hur allvarliga och långvariga konsekvenser som situationen kommer medföra beror på hur pass väl Tyskland lyckas begränsa smittspridningen samt huruvida länder som Kina och Sydkorea kan tänka sig handel enligt en regionaliseringsprincip.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 oktober 2020

Senaste

Minska klimatpåverkan från din grisuppfödning

Klimatavtrycket från svensk grisuppfödning har minskat rejält de senare åren, det visar den kartläggning som slutrapporterats under hösten. Du som grisuppfödare har en viktig roll i utvecklingen som pågår kontinuerligt. Här presenterar vi några av de insatser du kan göra på gården för att bidra till ett lägre klimatavtryck från svensk grisuppfödning. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

 

Kommentera