Nu ska den svenska grisen lyftas

I början av oktober lanserades SweDish Pork, ett koncept som ska lyfta fördelar och informera unga konsumenter om svenskt griskött. Bakom konceptet står Sveriges Grisföretagare.

— I de konsumentundersökningar vi gjort framkommer det att kunskapen om svenskt griskött är låg hos de unga. Det är en anledning till att köttet väljs bort. Nu satsar vi på att kommunicera grisköttets fördelar genom konceptet SweDish Pork som lanserades i helgens pop up-korvkiosk. Det gav oss möjlighet att träffa målgruppen och bjuda på en ny smakupplevelse med höstens bästa maträtt; korv med gröna smakkompisar, säger Jeanette Elander, grisbonde och ordförande i Sveriges Grisföretagare. Foto: Alexander Mucchiano Ahlström

Många unga äter allt mer vegetariskt och när de äter kött, väljer de oftast kött från andra djurslag än gris. Detta ska konceptet SweDish Pork försöka ändra på.

– Det är många som inte vet att svenskt griskött är bland det mest klimatsmarta köttslaget. Eller att våra svenska grisar äter vegetabiliska rester från vår svenska livsmedelsindustri och på så sätt är en del av ett naturligt kretslopp. Dessutom innehåller köttet många viktiga näringsämnen, säger Jeanette Elander, ordförande i Sveriges Grisföretagare, i ett pressmeddelande.

En av korvarna som serverades tillsammans med tomatsallad, potatiskrokett och krondillmajonnäs. Foto: Oskar Persson

Konceptet lanserades genom en modern pop up-korvkiosk, där de två unga stjärnkockarna Oskar Persson och Gustav Leonhardt, från Juniorkocklandslaget lagade korv med en twist.

Syftet med SweDish Pork är att lyfta hållbarhetsarbetet och näringsämnena i svensk gris, samt att bidra med receptinspiration, via bland annat hemsidan swedishpork.se.

Genom en pop up- korvkiosk på Nytorget i Stockholm, lockades förbipasserande att stanna till och äta svenskt griskött. Foto: Alexander Mucchiano Ahlström

Nu under pandemin har fler måltider intagits i hemmet och många har prioriterat att köpa svenskt, något som varit positivt för svenskt griskött. Nu hoppas branschorganisationen Sveriges Grisföretagare att trenden ska hålla i sig.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

 
Artikeln publicerades måndag den 12 oktober 2020

Senaste

Minska klimatpåverkan från din grisuppfödning

Klimatavtrycket från svensk grisuppfödning har minskat rejält de senare åren, det visar den kartläggning som slutrapporterats under hösten. Du som grisuppfödare har en viktig roll i utvecklingen som pågår kontinuerligt. Här presenterar vi några av de insatser du kan göra på gården för att bidra till ett lägre klimatavtryck från svensk grisuppfödning. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

 

Kommentera