Korven och burgaren får fortsätta vara vego

Med god marginal röstade EU-parlamentet under fredagen ner förslaget om att växtbaserade produkter inte ska få kallas korv eller burgare.

Vegetariska alternativ till burgare och korv, får även i fortsättningen kallas just vegoburgare och vegokorv.  Foto: Mostphotos

Sveriges Radio skriver att det bland annat har funnits köttföretag som tyckt att det missgynnar dem när vegetariska produkter får använda typiska ”köttord”. Men förslaget gick alltså inte igenom, och vegetariska produkter får fortsätta ha namn som förknippas med animaliska produkter. För att ett sådant här förbjud skulle ha gått igenom hade det även krävts stöd från EU-länderna.

I omröstningen gick däremot ett förslag gällande mjölkprodukter igenom. Inom EU är det redan i dag förbjudet att säga havremjölk, utan det heter havredryck. I det nya förslaget finns förslag på att även andra växtbaserade ”mejeriprodukter” kan få det knivigt med namnen framöver. Dock krävs det att EU-länderna tycker att det här är en viktig fråga att diskutera, vilket enligt Sveriges Radio är osäkert.

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 oktober 2020

Senaste

Minska klimatpåverkan från din grisuppfödning

Klimatavtrycket från svensk grisuppfödning har minskat rejält de senare åren, det visar den kartläggning som slutrapporterats under hösten. Du som grisuppfödare har en viktig roll i utvecklingen som pågår kontinuerligt. Här presenterar vi några av de insatser du kan göra på gården för att bidra till ett lägre klimatavtryck från svensk grisuppfödning. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

 

Kommentera