Region Skåne återkallar sin definition av närproducerat

Uppdaterad: Region Skånes beslut att inkludera Danmark i begreppet närproducerat när det gäller upphandling av livsmedel har stött på kraftig patrull de senaste veckorna. Nu dras beslutet tillbaka. 

I mitten av november fattade regionstyrelsen i Region Skåne beslut om en definition av begreppet närproducerat. Syftet var att kunna mäta hur regionen lever upp till sitt miljömål om närproducerade livsmedel i sina upphandlingar. 

Regionstyrelsen valde då att definiera närproducerat som livsmedel som har sitt ursprung och är förädlat i Region Skåne, Region Jönköpings län, Region Kronoberg, Region Kalmar län, Region Blekinge, Region Östergötland, Region Halland, Västra Götalandsregionen samt hela Danmark.

Definitionen återkallas

Danmark ligger nära Skåne, men Region Skånes val att definiera danska livsmedel som närproducerade har fått så pass skarp kritik att regionstyrelsen nu återkallar och omvärderar sin definition. Foto: Mostphotos

Definitionen har fått stark kritik, huvudsakligen på grund av att Danmark inkluderas, och flera aktörer har ifrågasatt hur det rimmar med den svenska livsmedelsstrategin. 

– Definitionen har fått en del obefogad kritik, inte minst har Miljöpartiet medvetet spridit missuppfattningar. Men vi har också fått en del befogad kritik från livsmedelsbranschen. Vi kommer därför att föreslå regionstyrelsen att definitionen av ”närproducerat” återkallas, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hans kollega Per Einarsson som är gruppledare för Kristdemokraterna, tillägger:

– Vi underskattade symbolvärdet av att Danmark är med i den definition av närproducerat som regionstyrelsen antog nyligen. Vi har uppenbarligen inte lyckats att förklara vad beslutet egentligen betyder, därför drar vi tillbaka vårt förslag. 

Öppnar för dialog

Istället vill regionstyrelsen under våren bjuda in representanter för livsmedelsbranschen till dialog.

– Vi kommer att bjuda in livsmedelsbranschen för att få en fördjupad diskussion inför det nya miljöprogram som Region Skåne ska ta under våren 2021. Det är viktigt att vi får veta vilka idéer och lösningar som såväl livsmedelsproducenterna som andra branscher kan bidra med, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna.

Samtidigt efterfrågar Allians för Skåne en vägledning från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, när det gäller vad som egentligen bör räknas som "närproducerat". 

Varit fel ute

Miljöpartiet välkomnar återkallandet av definitionen, men ifrågasätter samtidigt varför saken inte diskuterats med berörda parter tidigare i beslutsprocessen.

– Vilken cirkus! I nästan två år har den styrande Alliansen utrett frågan och när de väl presenterar sin ihopsnickrade definition så inkluderar de hela Danmark och utesluter mer än halva Sverige. Inte konstigt att svenska lantbrukare och den svenska livsmedelsbranschen varit förbannade. Det är bra att Allianspartierna till slut förstått att de varit fel ute, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne, i ett pressmeddelande.


Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 november 2020

Senaste

Hur skapar jag en tydlig gräns?

En möjlig inkörsport för smittor till en grisbesättning är om man kan gå in i stallarna i externa skodon och kläder. Det är lätt att tänka att man alltid finns på plats och hjälper eventuella besökare att göra rätt. Men på en större gård finns det ofta personal som jobbar med annat än grisarna eller så kan det komma hantverkare på besök som inte är insatta i de smittskyddsrutiner som gäller, därför är det viktigt att det är lätt att göra rätt. 

 

Kommentera

Lupin och åkerböna ersätter soja till Halla Gårds grisar

På Halla Gård föder Anders Gunnarsson upp rapsgris och ”hållbarhetsgris” i ett nästintill slutet kretslopp. Det var under en lupinworkshop med Axfoundation som Anders fick upp ögonen för den nya proteingrödan. Sedan 2017 odlas sötlupin och åkerböna som foder till grisarna – i dag ersätter det soja och rapsmjöl. Gårdens produktionsuppföljning mellan en omgång uppfödd på lupin och en omgång som utfordrats med soja visar oförändrad tillväxt.

 

Kommentera

2021 – nu får väl ändå diskriminering vara passé

Krönika: 2021. Nytt år. Nya möjligheter. Vi håller i och håller ut ett tag till men det börjar bli lite enformigt om än nödvändigt. Grisar i all ära men det riskerar att bli lite enformiga samtal och inte så uttömmande svar om man försöker föra en diskussion under de dagliga rundorna i avdelningarna. Tur att telefonen finns - även om man kan fundera på varför en förväntas vara tillgänglig jämt.  

 

Kommentera