Fler fall av ovanlig salmonella hos vildsvin
Ett vildsvin i trakterna runt Lund i Skåne och två vildsvin som hållits i ett hägn i Sörmland, har konstaterats med den ovanliga salmonellan Salmonella Choleraesuis.
I september i år konstaterades smittan i en tamgrisbesättning, för första gången i Sverige på 40 år. Några ytterligare besättningar med tamgrisar har hittills inte smittats. Men nu arbetas det för fullt med att kartlägga hur utbred smittan av Salmonella Choleraesuis är bland vildsvin.
Nationell provtagning
Det är Statens veterinärmedicinska anstalt SVA som ansvarar för övervakningen. Provtagning sker över hela landet bland vildsvin som påträffats sjuka eller döda.
Via rapporteravilt.sva.se uppmanas jägare och allmänheten att rapportera in om man stöter på sjuka eller döda vildsvin. Hittills har SVA fått in prover från totalt ett 50-tal vildsvin, varav fyra hittills haft den specifika serotypen.
Skydda tamgrisar
– Att vi nu har fler fall av konstaterad smitta med Salmonella Choleraesuis bland vildsvin på olika platser i landet är naturligtvis allvarligt. Det är mycket viktigt att den som håller tamgrisar skyddar sin besättning från alla kontakter med vildsvin. Utöver risken för Salmonella Choleraesuis är det också en viktig åtgärd i det långsiktiga arbetet för att förhindra att svenska tamgrisar smittas av virussjukdomen afrikansk svinpest (ASF) som finns i flera EU-länder, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i ett pressmeddelande.
Tänk på hygienen
Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket påminner om vikten av att hålla en god hygien i köket och att genomsteka malet kött. Då salmonella och andra dåliga bakterier dör vid tillagning.
Fakta: Salmonella Choleraesuis
- I mitten av september upptäcktes Salmonella Choleraesuis i en gyltproducerande besättning i Skåne. Besättningen spärrades och nu pågår smittbekämpning och uppföljande provtagningar innan spärren kan hävas.
- Salmonella Choleraesuis är särskilt anpassad till grisar och kan, till skillnad från de flesta andra typer av salmonella, orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris. Sverige har före årets konstaterade fall inte haft något bekräftat fall hos gris på 40 år.
- Graden av symtom hos grisarna kan variera, från inga sjukdomstecken till mer allvarliga som till exempel ökad dödlighet.
- När salmonella upptäcks får besättningen restriktioner vilket bland annat innebär att man inte längre får skicka djur till slakt från smittade djurgrupper.
- Att människor drabbas av den här typen av salmonella är mycket ovanligt.
- Enligt Folkhälsomyndigheten finns det bara en handfull fall rapporterade under de senaste 20 åren i Sverige. Källa: Jordbruksverket