Mer kompetens i kött- och charkbranschen

För att stärka kompetensen bland slaktare, styckare och charkuterister i Sverige, startar nu pilotprojektet ”Digital utbildning för kött- och charkföretag”.

– Satsningen är ett viktigt första steg mot att skapa ett nytt utbildningssystem inom kött och chark, som samtidigt bidrar till att vi kan behålla dessa yrken i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen, om den nya kompetensutbildningen. Foto: Carolina Wahlberg

– Det här är en efterlängtad satsning i ett akut läge. Behovet av att rekrytera personal är stort både på kort och lång sikt. I dag är det många av våra medlemsföretag som utbildar all sin personal själva. Därför kommer den digitala utbildningen och läroplattformen bli ett viktigt stöd i deras arbete, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen, i ett pressmeddelande.

Syftet med utbildningen är att företag ska kunna kompetensutveckla sin personal, samt se till att personer som är intresserade och vill börja jobba inom branschen ska få tillgång till en relevant utbildning.

Tillgänglig för många

Utbildningen kommer att ske digitalt och utbildningsmaterialet har branschen tagit fram själva. I materialet finns det moduler som på olika nivåer lyfter fram viktiga kompetensområden inom kött- och charkområdet. I och med att utbildningen genomförs digitalt blir den tillgänglig för fler, vilket är extra positivt för små och medelstora bolag, skriver Kött och Charkföretagen.

Pilotprojektet kommer att pågå mellan december 2020 och januari 2022. Tillväxtverket finansierar med högst 3 225 000 kronor.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 december 2020

Senaste

Lupin och åkerböna ersätter soja till Halla Gårds grisar

På Halla Gård föder Anders Gunnarsson upp rapsgris och ”hållbarhetsgris” i ett nästintill slutet kretslopp. Det var under en lupinworkshop med Axfoundation som Anders fick upp ögonen för den nya proteingrödan. Sedan 2017 odlas sötlupin och åkerböna som foder till grisarna – i dag ersätter det soja och rapsmjöl. Gårdens produktionsuppföljning mellan en omgång uppfödd på lupin och en omgång som utfordrats med soja visar oförändrad tillväxt.

 

Kommentera

2021 – nu får väl ändå diskriminering vara passé

Krönika: 2021. Nytt år. Nya möjligheter. Vi håller i och håller ut ett tag till men det börjar bli lite enformigt om än nödvändigt. Grisar i all ära men det riskerar att bli lite enformiga samtal och inte så uttömmande svar om man försöker föra en diskussion under de dagliga rundorna i avdelningarna. Tur att telefonen finns - även om man kan fundera på varför en förväntas vara tillgänglig jämt.  

 

Kommentera