En grisig julberättelse från Västergötland

På första advent fick grisföretagaren Stellan Ericsson en glad överraskning. Utanför hans stall stod nämligen en grangris. Men storyn slutar inte där.  

En gris...

För grisförtagaren Stellan Ericsson i Västergötland blev advent 2020 en spännande period. Det började på första advent, då han hittade en gris gjord av granris utanför sitt stall. Stellan blev glatt överraskad och frågade runt bland vänner, grannar och bekanta om någon visste vem som ställt dit grisen, men ingen verkade veta någonting. 

..blev två grisar..

En vecka gick och på andra advent hade grisen fått en kamrat, denna gång gjord i mossa. På tredje advent hade grisarna fått ytterligare en kamrat och när nu fjärde advent passerat är det ett gäng på fyra stycken grisar som står utanför stallet. Den fjärde grisen levererades tillsammans med en lapp med en dikt, i vilken man bland annat kan läsa:

...som blev tre...

Nu borden i vårt land dukas upp med ljuvlig mat

Nu kan vi tacka Stellan för grisen på vårt fat

I stugorna vi njuter av denna goda maten

Stackars de veganer som bara får spenaten

Andra rader i dikten gör att Stellan nu till slut tror sig ha listat ut vem som står bakom de fina hantverken, som han fått som ett tack för visad medmänsklighet och engagemang under det gångna året. 

– Det återstår att se om grisarna kommer springa till skogs i trettonhelgen, säger en glad och lite rörd Stellan Ericsson till Grisföretagaren. 

Vi på redaktionen vill med denna lilla story passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

... och till slut fyra utanför Stellan Ericssons grisstall. Foto: Stellan Ericsson

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 december 2020

Senaste

Några reflektioner kring de gångna åren och tiden framöver

Krönika: Under de 40 år jag har varit yrkesverksam har mycket förändrats både i universitetsvärlden och i grisbranschen. För mig som arbetat mycket med att samla in och bearbeta datamaterial tänker jag bland annat på de förändringar som skett kring att hantera siffer­material. Från anteckningar på papper och instansning på hålkort, som jag ägnade mig åt i början av min karriär, går det nu att inhämta data direkt från loggar och sensorer i stallarna samt produktionsdata från besättningarnas produktionsuppföljningsprogram. Detta är innovationer som underlättat oerhört mycket, och som samtidigt inneburit att det går att samla in ännu mer data än tidigare.

 

Kommentera