En grisig julberättelse från Västergötland

På första advent fick grisföretagaren Stellan Ericsson en glad överraskning. Utanför hans stall stod nämligen en grangris. Men storyn slutar inte där.  

En gris...

För grisförtagaren Stellan Ericsson i Västergötland blev advent 2020 en spännande period. Det började på första advent, då han hittade en gris gjord av granris utanför sitt stall. Stellan blev glatt överraskad och frågade runt bland vänner, grannar och bekanta om någon visste vem som ställt dit grisen, men ingen verkade veta någonting. 

..blev två grisar..

En vecka gick och på andra advent hade grisen fått en kamrat, denna gång gjord i mossa. På tredje advent hade grisarna fått ytterligare en kamrat och när nu fjärde advent passerat är det ett gäng på fyra stycken grisar som står utanför stallet. Den fjärde grisen levererades tillsammans med en lapp med en dikt, i vilken man bland annat kan läsa:

...som blev tre...

Nu borden i vårt land dukas upp med ljuvlig mat

Nu kan vi tacka Stellan för grisen på vårt fat

I stugorna vi njuter av denna goda maten

Stackars de veganer som bara får spenaten

Andra rader i dikten gör att Stellan nu till slut tror sig ha listat ut vem som står bakom de fina hantverken, som han fått som ett tack för visad medmänsklighet och engagemang under det gångna året. 

– Det återstår att se om grisarna kommer springa till skogs i trettonhelgen, säger en glad och lite rörd Stellan Ericsson till Grisföretagaren. 

Vi på redaktionen vill med denna lilla story passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

... och till slut fyra utanför Stellan Ericssons grisstall. Foto: Stellan Ericsson

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 december 2020

Senaste

Lupin och åkerböna ersätter soja till Halla Gårds grisar

På Halla Gård föder Anders Gunnarsson upp rapsgris och ”hållbarhetsgris” i ett nästintill slutet kretslopp. Det var under en lupinworkshop med Axfoundation som Anders fick upp ögonen för den nya proteingrödan. Sedan 2017 odlas sötlupin och åkerböna som foder till grisarna – i dag ersätter det soja och rapsmjöl. Gårdens produktionsuppföljning mellan en omgång uppfödd på lupin och en omgång som utfordrats med soja visar oförändrad tillväxt.

 

Kommentera

2021 – nu får väl ändå diskriminering vara passé

Krönika: 2021. Nytt år. Nya möjligheter. Vi håller i och håller ut ett tag till men det börjar bli lite enformigt om än nödvändigt. Grisar i all ära men det riskerar att bli lite enformiga samtal och inte så uttömmande svar om man försöker föra en diskussion under de dagliga rundorna i avdelningarna. Tur att telefonen finns - även om man kan fundera på varför en förväntas vara tillgänglig jämt.  

 

Kommentera