Importera fil med inköpta livdjur

I WinPig kan du som säljer livdjur ta fram ett säljintyg med uppgifter om de sålda djuren. Uppgifterna om de sålda djuren går också att spara i en fil som du mejlar till köparen. Då kan köparen importera djuren direkt in i sitt WinPig-program. Här beskriver vi hur du som köpare gör för att importera dräktiga gyltor när du fått en fil från säljaren.

 

Bild 1. Importera wpd-filen

Importera en fil med obetäckta gyltor

 1. Spara filen från säljaren på datorn. Filformatet måste vara .wpd.
 2. Gå till Djur → Besättningsdjur. Klicka på ikonen Importera, se röd markering på bild 1. Leta reda på filen du sparat på din dator. Dubbelkolla namnet så att det är rätt fil. Markera filen och klicka på Öppna. 
 3. Ett fönster öppnas med texten ’Välj öronnummer’. Här väljer du FödelseID i blädderlistan. 
 4. Om du använder öronmärkning i WinPig, svara Ja på frågan ’Ska djuret knytas till en betäckningsgrupp’, se bild 2. Får du då upp en ruta med ditt besättningsnummer dubbelklickar du på det. Är du livdjursuppfödare finns det kanske två nummer att välja mellan, välj då det som heter TopigsNorsvin. Svara Nej om du inte registrerar öronmärkningar.
 5. Lägg därefter till startnummer, se bild 3.
 • Skriv 1 i rutan startnummer. Djuren kommer nu att få nummer 1,2,3 och så vidare. Dessa nummer kan du ändra till korrekta djurnummer senare. Har du redan djur med så låga nummer kan du istället skriva ett annat startnummer till exempel 7001. Välj en nummerserie som inte krockar med djur i din besättning!
 • Kontrollera/ändra ingångsdatum till rätt dag. 
 • Klicka OK. 
 • Djuren importeras. 
   
Bild 2. Koppla djuren till en betäckningsgrupp

Korrigera djurnummer

När du klickar OK på meddelandet om hur många djur som importerats kommer du tillbaka till Besättningsdjur och de nya djuren finns med på varsin rad. Nu ska du ge dem rätt djurnummer. 

 • Skriv det nya numret direkt i fältet Djurnr, se bild 4.
 • Bekräfta att numret ska ändras. 
 • Gör på samma sätt med övriga importerade djur.

 

Bild 3. Lägg till startnummer

Antal spenar 

Antal spenar följer inte med i filen, information om dem kan istället fås via säljintyget i pdf-form. På vår hemsida www.winpig.se beskriver vi hur du tar fram säljintyg, hur du skapar en fil med sålda djur till köparen samt hur du gör för att importera dräktiga gyltor till ditt program.

 

Bild 4. Korrigera djurnr

 

Frågor? Kontakta WinPig Support på telefon 018-12 66 40 eller via e-post till winpig@gardochdjurhalsan.se. Hemsida: www.winpig.se.

Artikeln publicerades torsdag den 07 januari 2021

Senaste