Stygg mot mikroorganismer - snäll mot människa, miljö och djur

Det expansiva företaget Anolytechs desinficeringsprodukt har nyligen ackrediterats som effektiv mot coronavirus och inom lantbrukssektorn finns många användningsområden. 

 

– Vi säljer teknik för att tillverka ett preparat med flera olika användnings­områden inom desinficering på gården, berättar Stefan Fischlein som är vd för Anolytech.
Inom humanvård används hypoklorsyra bland annat inom sårbehandling, fotvård, munskölj, deodorant och ögondroppar. Foto: Anolytech


Det Ystad-baserade företaget Anolytechs affärsidé handlar om desinficering. Det ursprungliga affärsområdet är inom lantbruk och vatten­rening. 

– Problemet är oftast inte det inkommande vattnet utan exempelvis kring nipplarna, i bufferttanken eller vid nedsläppsröret i blötfoderkaret. Djuren dör oftast inte av dåligt vatten. Men är de belastade på annat sätt, så kan ohygieniskt vatten vara det som får bägaren att rinna över så att de blir sjuka, berättar Stefan Fischlein som är grundare av företaget och vd för det.

Med hjälp av salt, vatten och el tillverkar Anolytechs maskin hypoklorsyra som har desinficerande effekt på en mängd mikroorganismer. 

Finns i immunförsvaret

Anolytechs produkt är en maskin som med salt, vatten och el som insatsmedel tillverkar hypoklorsyra, så kallad Anolyt-pH. 

– Hypoklorsyra är en del i människans immunförsvar. Den dödar genom att förstöra mikroorganismers DNA-sträng så att de inte kan föröka sig. Den är effektiv mot allt som är encelligt, det vill säga virus, svamp, mögel, sporer och bakterier. I och med att ämnet är naturligt för människan så skadar det inte vårt DNA, inte heller djurens. Det innebär också att Anolyt-pH är snällt att hantera, det svider inte på huden och torkar inte ut, säger Stefan och fortsätter:

– Det är ett miljövänligt alternativ och godkänt inom ekologisk produktion.

Effektivt mot corona

I våras när pandemin tog fart i Sverige och flera tillverkare av desinficeringsmedel tog tillfället i akt att slå mynt av situa­tionen, valde Anolytech att skänka bort 89 000 liter desinficeringsmedel till behövande. Sjukvården krävde då bevis för att Anolyt-pH verkligen är effektivt mot coronavirus. Via ett ackrediterat laboratorium har produkten nu fått så kallad EN 14476-standard inom EU, som bevisar att den är effektiv mot en grupp virus, däribland just corona. Dessutom har produkten fem andra EN-standarder, som bevisar effektivitet mot andra mikro­organismer inom olika användningsområden. 

– I och med att vi nu har fått flera certifikat på effektivitet det sista året så vidgar sig användningsområdena, både inom lantbruk och i andra branscher. Produkten kan exempelvis användas för desinficering i stallar efter högtryckstvätt, stöveltvätt, tvätt av medicinsk eller annan utrustning och handdesinficering.

Modernare modell

I dag finns nästan 500 Anolytech-anläggningar på gårdar i Sverige. Upplägget är att lantbrukaren hyr maskinen och i hyran ingår service och garanti. Hyresbeloppet baseras på förväntad användning. 

Under 2021 kommer befintliga maskiner ute på gårdarna successivt att börja bytas ut mot en nyare modell med uppkoppling till Anolytechs nyutvecklade app, som kommer att lanseras första kvartalet 2021.

– Då kommer lantbrukaren att kunna se hur mycket maskinen producerar, han eller hon får meddelande om det behövs fyllas på salt eller om filtret på inkommande vatten behöver bytas ut och vi vet när det exempelvis börjar bli dags att byta reservdelar. Det blir en optimering både resurs- och arbetsmässigt. 

Torrdimma 

I appen kommer lantbrukaren även att exempelvis kunna knappa in stöveltvätt, och så anger appen hur man ska ställa in maskinen för att den ska tillverka Anolyt-pH anpassat för just det användningsområdet. 

Ett annat nytt användningsområde som Stefan tror starkt på är desinficering av lokaler via torrdimma. 

– Då blir ingen utrustning våt. Dimman hjälper även till och neutraliserar ammoniak. Under nästa år kommer vi att lansera utrustning för att applicera torrdimma, anpassade för olika miljöer. Den tror jag kommer kunna bli intressant, inte bara för lantbruk, utan även för exempelvis konferensrum, taxi­bilar och tåg, säger Stefan, som siktar på att dubbla företagets personalstyrka de kommande åren. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 30 januari 2021

Senaste

Att försöka bli inspirerad

Krönika: I höstas var jag på möte med banken. ”Vilket spännande jobb du måste ha”, sa den kvinnliga banktjänstemannen. ”Ja, jo”, svarade jag och tänkte kanske inte detsamma, även om jag blev lite avundsjuk på henne där hon satt, i rena kläder, väldoftande och bjöd på gott kaffe. Visst fanns det kontraster mellan oss. Jag känner ofta att man behöver båda delarna i livet. Lika härligt som det är att skrubba bort skit från benen efter en varm shortsdag, lika härligt kan det vara att ta på sig en nystruken skjorta och ha lite glam i livet. Även om man inte ska underskatta de tillfällen när man behövt fixa något snabbt och dragit overallen över partykläderna.

 

Kommentera