”Kameraövervakning väcker ett antal frågor”

De senaste veckorna har media visat bilder på missförhållanden vid ett skånskt slakteri. Det hela har aktualiserat frågan om kameraövervakning på slakteri, något som Svenska Köttföretagens vd Hans Agné ifrågasätter.

”Det är uppenbart att kameraövervakning väcker ett antal frågor som är viktiga att få svar på och i sina delar står i konflikt med både nuvarande kontrollsystem och lagstiftning”, skriver Svenska Köttföretagens vd Hans Agné på UNT. Foto: Svenska Köttföretagen

Det var den 12 januari som TV4 Nyheterna sände inslaget, som visar hur djur hanteras på ett sätt som inte kan anses vara synonymt med god djuromsorg. Filmerna är tagna med hjälp av en övervakningskamera monterad av Djurrättsalliansen, och visar insidan av ett mindre slakteri i Skåne. 

Det hela har väckt frågan om obligatorisk kameraövervakning av alla slakterier till liv, något som bland andra Miljöpartiet förespråkar. Svenska Köttföretagens vd Hans Agné menar dock att det finns flera frågetecken i sammanhanget att reda ut, vilket han påtalar i ett debattinlägg på Uppsala Nya Tidnings (UNT) hemsida.

Vill du läsa hela inlägget? Klicka då här!

 

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 februari 2021

Senaste

Försprång att vara stolt över

Utvecklingen av svenskt lantbruk går mot större men färre enheter. Det är en helt naturlig strukturrationalisering som sker till följd av en ökad konkurrens från omvärlden. Det finns i dag cirka 1 100 grisföretag i Sverige, 2010 fanns det 1 700. 85 procent av suggorna finns i de 26 procent största suggbesättningarna, besättningar med 200 suggor eller mer och 88 procent av slaktgrisarna i de 40 procent största slaktgrisbesättningarna. Antalet slaktade grisar har under de senaste nio åren legat på drygt 2,5 miljoner slaktade grisar och det är cirka en procent av EU:s alla grisar.

Kommentera

Att försöka bli inspirerad

Krönika: I höstas var jag på möte med banken. ”Vilket spännande jobb du måste ha”, sa den kvinnliga banktjänstemannen. ”Ja, jo”, svarade jag och tänkte kanske inte detsamma, även om jag blev lite avundsjuk på henne där hon satt, i rena kläder, väldoftande och bjöd på gott kaffe. Visst fanns det kontraster mellan oss. Jag känner ofta att man behöver båda delarna i livet. Lika härligt som det är att skrubba bort skit från benen efter en varm shortsdag, lika härligt kan det vara att ta på sig en nystruken skjorta och ha lite glam i livet. Även om man inte ska underskatta de tillfällen när man behövt fixa något snabbt och dragit overallen över partykläderna.

 

Kommentera