Bollerup storsatsar på utbildning inom gris

Grisnäringen behöver kompetent arbetskraft och konsumenterna vill ha svenskt kött. Därmed satsar Bollerup Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium nu på ett nytt och modernt stall för smågrisuppfödning. 

På Bollerup Naturbruksgymnasium utanför Tomelilla finns i dag 336 suggor i produktion och drygt 2 000 slaktgrisplatser. En stark tro på framtiden inom näringen gör att man nu satsar på att bygga nytt för suggor och smågrisar, för 20 miljoner kronor. 

På Bollerup Naturbruksgymnasium erbjuds bland annat naturbruksprogrammet med inriktning häst eller lantbruk. Bilden visar den gamla borgen som är en av byggnaderna på skolområdet. 
Foto: Mostphotos

Modern anläggning

Stallarna kommer att hålla en hög teknisk standard och fokus i utformningen av den nya anläggningen är både djurvälfärd och arbetsmiljö. 

– Att en lantbruksskola satsar på en ny modern grisanläggning ser vi från Sveriges Grisföretagare mycket positivt på. En av de största utmaningarna svensk grisproduktion har är att säkra upp framtida arbetskraft. Detta är ett steg i rätt riktning, vi önskar Bollerup all lycka med investeringen, säger Mattias Espert, vice ordförande Sveriges Grisföretagare, om satsningen, i ett pressmeddelande. 

Regionalt varumärke

Parallellt med byggstarten har Bollerup tecknat ett nytt avtal med KLS Ugglarps, och kommer att ingå som en del av varumärket ”Skånska Gårdar”.

– Vi tycker det är otroligt positivt med denna investering, både för branschen och för oss på KLS Ugglarps. Det skapar förutsättningar och ingjuter framtidstro för kommande generationers lantbrukare. Vi är väldigt stolta över detta samarbete och möjligheten attfå vara delaktiga tillsammans med Bollerup och framtidens lantbrukare. Vi på KLS Ugglarps önskar Bollerup all lycka till med investeringen, kommenterar slakteriets vd Jonas Tunestål.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 februari 2021

Senaste