Bollerup storsatsar på utbildning inom gris

Grisnäringen behöver kompetent arbetskraft och konsumenterna vill ha svenskt kött. Därmed satsar Bollerup Lantbruksinstitut och Naturbruksgymnasium nu på ett nytt och modernt stall för smågrisuppfödning. 

På Bollerup Naturbruksgymnasium utanför Tomelilla finns i dag 336 suggor i produktion och drygt 2 000 slaktgrisplatser. En stark tro på framtiden inom näringen gör att man nu satsar på att bygga nytt för suggor och smågrisar, för 20 miljoner kronor. 

På Bollerup Naturbruksgymnasium erbjuds bland annat naturbruksprogrammet med inriktning häst eller lantbruk. Bilden visar den gamla borgen som är en av byggnaderna på skolområdet. 
Foto: Mostphotos

Modern anläggning

Stallarna kommer att hålla en hög teknisk standard och fokus i utformningen av den nya anläggningen är både djurvälfärd och arbetsmiljö. 

– Att en lantbruksskola satsar på en ny modern grisanläggning ser vi från Sveriges Grisföretagare mycket positivt på. En av de största utmaningarna svensk grisproduktion har är att säkra upp framtida arbetskraft. Detta är ett steg i rätt riktning, vi önskar Bollerup all lycka med investeringen, säger Mattias Espert, vice ordförande Sveriges Grisföretagare, om satsningen, i ett pressmeddelande. 

Regionalt varumärke

Parallellt med byggstarten har Bollerup tecknat ett nytt avtal med KLS Ugglarps, och kommer att ingå som en del av varumärket ”Skånska Gårdar”.

– Vi tycker det är otroligt positivt med denna investering, både för branschen och för oss på KLS Ugglarps. Det skapar förutsättningar och ingjuter framtidstro för kommande generationers lantbrukare. Vi är väldigt stolta över detta samarbete och möjligheten attfå vara delaktiga tillsammans med Bollerup och framtidens lantbrukare. Vi på KLS Ugglarps önskar Bollerup all lycka till med investeringen, kommenterar slakteriets vd Jonas Tunestål.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 februari 2021

Senaste

Försprång att vara stolt över

Utvecklingen av svenskt lantbruk går mot större men färre enheter. Det är en helt naturlig strukturrationalisering som sker till följd av en ökad konkurrens från omvärlden. Det finns i dag cirka 1 100 grisföretag i Sverige, 2010 fanns det 1 700. 85 procent av suggorna finns i de 26 procent största suggbesättningarna, besättningar med 200 suggor eller mer och 88 procent av slaktgrisarna i de 40 procent största slaktgrisbesättningarna. Antalet slaktade grisar har under de senaste nio åren legat på drygt 2,5 miljoner slaktade grisar och det är cirka en procent av EU:s alla grisar.

Kommentera

Att försöka bli inspirerad

Krönika: I höstas var jag på möte med banken. ”Vilket spännande jobb du måste ha”, sa den kvinnliga banktjänstemannen. ”Ja, jo”, svarade jag och tänkte kanske inte detsamma, även om jag blev lite avundsjuk på henne där hon satt, i rena kläder, väldoftande och bjöd på gott kaffe. Visst fanns det kontraster mellan oss. Jag känner ofta att man behöver båda delarna i livet. Lika härligt som det är att skrubba bort skit från benen efter en varm shortsdag, lika härligt kan det vara att ta på sig en nystruken skjorta och ha lite glam i livet. Även om man inte ska underskatta de tillfällen när man behövt fixa något snabbt och dragit overallen över partykläderna.

 

Kommentera