Tönnies på väg till icke-tyska ägare?

I den tyska grisbranschen har ett nytt orosmoln blåst in; ett rykte om att Tönnies planerar att sälja företaget till internationella aktörer. 

Det var ursprungligen Bloomberg som rapporterade om ryktena om en eventuell försäljning av det anrika slakteriet. Bloomberg baserade sin rapport på vad de benämner som insiderformation. Ett stort antal tyska medier har sedan dess plockat upp nyheten, och diskussionerna går heta i sociala media. 

Tönnies själva har avböjt att kommentera ryktena till media, men ska enligt den tyska intresseorganisationen för grisföretagare, ISN, ha dementerat dem i ett internt brev till leverantörer och anställda. 

Systemrelevant företag

Tönnies-gruppen har sitt huvudkontor i Rheda-Wiedenbrück. Familjeföretaget är inom slakt och förädling av gris- och nötkött. Företaget har cirka 16 500 anställda och genererade 2018 en omsättning på 6,65 miljarder euro.
Foto: Mostphotos

Tönnies ägs i dag till 45 procent av Clemens Tönnies. Hans brorson Robert äger 50 procent medan Clemens son Max äger resterande fem procent. Företaget ska enligt ryktena vara värt fyra miljarder euro och som potentiella köpare nämns USA-baserade Tyson Foods, brasilianska JBS eller kinesiska WH Group. 

Norbert Lehmann är nyhetschef på Agrarheute och skriver i en personlig kommentar att tvister mellan ägarna, påhopp från både NGO och politik samt möjligheten att tjäna en rejäl slant kan vara tänkbara motiv bakom en eventuell försäljning. 

Vidare sätter han ord på den tyska grisbranschens oro när han skriver: ”Faktum är: ett företag som står för ungefär en tredjedel av den tyska grisslakten är - för att använda ett modernt ord - systemrelevant. Och det är därför som politiker, om tvivel uppstår, bör se till att Tönnies-gruppen inte säljs till internationella slakterier.”.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 mars 2021

Senaste

Kommentar till rapporten ”Hur man lyckas med uppfödning av DanBred Duroc under svenska förhållanden”

Debatt: I en rapport från Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan diskuteras bland annat inverkan av fodrets innehåll av aminosyror på produktionsresultatet. Det finns flera dåligt underbyggda påståenden i rapporten, men det jag finner mest märkligt är att man inte alls tagit del av resultaten från det försök med olika lysin- och proteinhalter som avslutades på SLU 2015 och som är publicerat såväl på Stiftelsen Lantbruksforsknings hemsida som i internationell vetenskaplig litteratur. Den minnesgode läsaren minns kanske artikeln i Grisföretagaren nummer 11 2015, där resultaten presenterades.

 

Kommentera

Vårbruk för en forskare

Krönika: Äntligen vår! Visst är det något med vårsolen, som får hela livet att kännas ljusare? Smolken i bägaren är väl kanske att det fortfarande envisas med att ömsom snöa och ömsom blåsa mellan solglimtarna. Sen är det ju det där med viruset(en) som härjar och gör att jag, och många med mig, får jobba hemifrån. I mitt fall är det tyvärr dåligt med grisar på hemmakontoret. Men å andra sidan är grisarna desto mer närvarande i tanken. Särskilt nu när det är ansökningssäsong och grunden till de kommande årens grisrelaterade aktiviteter läggs. 

 

Kommentera