Tönnies på väg till icke-tyska ägare?

I den tyska grisbranschen har ett nytt orosmoln blåst in; ett rykte om att Tönnies planerar att sälja företaget till internationella aktörer. 

Det var ursprungligen Bloomberg som rapporterade om ryktena om en eventuell försäljning av det anrika slakteriet. Bloomberg baserade sin rapport på vad de benämner som insiderformation. Ett stort antal tyska medier har sedan dess plockat upp nyheten, och diskussionerna går heta i sociala media. 

Tönnies själva har avböjt att kommentera ryktena till media, men ska enligt den tyska intresseorganisationen för grisföretagare, ISN, ha dementerat dem i ett internt brev till leverantörer och anställda. 

Systemrelevant företag

Tönnies-gruppen har sitt huvudkontor i Rheda-Wiedenbrück. Familjeföretaget är inom slakt och förädling av gris- och nötkött. Företaget har cirka 16 500 anställda och genererade 2018 en omsättning på 6,65 miljarder euro.
Foto: Mostphotos

Tönnies ägs i dag till 45 procent av Clemens Tönnies. Hans brorson Robert äger 50 procent medan Clemens son Max äger resterande fem procent. Företaget ska enligt ryktena vara värt fyra miljarder euro och som potentiella köpare nämns USA-baserade Tyson Foods, brasilianska JBS eller kinesiska WH Group. 

Norbert Lehmann är nyhetschef på Agrarheute och skriver i en personlig kommentar att tvister mellan ägarna, påhopp från både NGO och politik samt möjligheten att tjäna en rejäl slant kan vara tänkbara motiv bakom en eventuell försäljning. 

Vidare sätter han ord på den tyska grisbranschens oro när han skriver: ”Faktum är: ett företag som står för ungefär en tredjedel av den tyska grisslakten är - för att använda ett modernt ord - systemrelevant. Och det är därför som politiker, om tvivel uppstår, bör se till att Tönnies-gruppen inte säljs till internationella slakterier.”.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 mars 2021

Senaste

Varför har jag differens i min avstämning på produktionsrapporten?

När en produktionsrapport för suggor och smågrisar beräknas gör programmet en avstämning av antalet grisar som har passerat genom, eller som finns kvar i stallarna. Ett återkommande problem vi får in till supporten är att man har differens i sin avstämning och vill rätta till den. Anledningen är att antalet grisar som registrerats in och ut ur programmet inte stämmer överens med det antal man har räknat ihop till vid sin inventering. Det är inte alltid lätt att reda ut när och var det gått fel, men här kommer några tips på vad man kan tänka på.

 

Kommentera

När allting är grönt

Krönika: Det här var tänkt att bli den mest positiva krönika som någonsin publicerats av någon tidning. Skriven av någon som älskar sitt jobb i ur och skur. Jag tänkte att i tider av skenande elpriser, galopperande foderpriser, accelererande allmän galenskap i hela samhället och politiskt vansinne i synnerhet, så skulle min krönika bli en ljusglimt i mörkret, en lisa för själen och en allmän pepp till er fantastiska läsare. 
Då gick min utgödsling sönder.

Kommentera