Jordbruksverket förlänger tiden för registrering

Den 21 april träder EU:s nya djurhälsoförordning Animal Health Law, AHL, i kraft. Till dess skulle alla som har en anläggning med djur registrerat sig hos Jordbruksverket, men nu väljer Jordbruksverket att flytta fram sista dagen för registrering till 1 oktober.

Register finns sedan tidigare för bland annat nötkreatur och gris, men en ny stor grupp som omfattas av de nya reglerna är hästhållare. Dock uppmanar Jordbruksverket alla att se över sina registrerade uppgifter. Foto: Mostphotos

Målet med den nya lagen är att det ska bli enklare att spåra smittor vid eventuella sjukdomsutbrott, och kravet på registrering gäller även den som transporterar djur mellan länder eller som hanterar avelsmaterial. Sista datum för registrering var tidigare satt till 21 april men eftersom EU-kommissionen bara har kommit med besked om övergångsregler för vissa delar av AHL har Jordbruksverket kunnat flytta fram sista dagen för registrering till i höst.

− Vi ser positivt på det framflyttade sista datumet eftersom det är många grupper som ska nås av informationen om de nya registreringskraven. Förhoppningsvis kan den förlängda tiden också leda till kortare kötider i vår kundtjänst, som under våren är högt belastad även med andra frågor, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Det är den som driver anläggningen som ska registrera den, och till anläggning räknas platsen där djuren hålls, exempelvis ett stall eller ett bete.

− Den som driver anläggningen kan till exempel vara den som äger, hyr eller arrenderar den. Är man osäker får man prata ihop sig. Det viktiga är att någon ansvarar för anläggningen, annars får man inte hålla djur på platsen, fortsätter Sofia Wessman.

Läs mer på Jordbruksverkets hemida

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@grisforetagaren.se

 

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 mars 2021

Senaste

Kommentar till rapporten ”Hur man lyckas med uppfödning av DanBred Duroc under svenska förhållanden”

Debatt: I en rapport från Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan diskuteras bland annat inverkan av fodrets innehåll av aminosyror på produktionsresultatet. Det finns flera dåligt underbyggda påståenden i rapporten, men det jag finner mest märkligt är att man inte alls tagit del av resultaten från det försök med olika lysin- och proteinhalter som avslutades på SLU 2015 och som är publicerat såväl på Stiftelsen Lantbruksforsknings hemsida som i internationell vetenskaplig litteratur. Den minnesgode läsaren minns kanske artikeln i Grisföretagaren nummer 11 2015, där resultaten presenterades.

 

Kommentera

Vårbruk för en forskare

Krönika: Äntligen vår! Visst är det något med vårsolen, som får hela livet att kännas ljusare? Smolken i bägaren är väl kanske att det fortfarande envisas med att ömsom snöa och ömsom blåsa mellan solglimtarna. Sen är det ju det där med viruset(en) som härjar och gör att jag, och många med mig, får jobba hemifrån. I mitt fall är det tyvärr dåligt med grisar på hemmakontoret. Men å andra sidan är grisarna desto mer närvarande i tanken. Särskilt nu när det är ansökningssäsong och grunden till de kommande årens grisrelaterade aktiviteter läggs. 

 

Kommentera