Dafgårds storsatsar på veganmat

Dafgårds ­investerar 300 miljoner i en ny ­fabrik som ska producera köttsub­stitut. ­­– Vi vågar ­påstå att vår nya växt­baserade korv och köttfärs kommer vara ­godare, hälso­sammare och mer lättlagad än ­alternativen tillverkade av kött, säger Magnus Dafgård, vice vd.

 

Redan i dag producerar Dafgårds köttbullar utan kött men med en satsning på 300 miljoner i en ny fabrik ska produktion av köttsubstitut öka ytterligare. Foto: Gunnar Dafgård AB


Dafgårds uppger i sitt pressmeddelande att de tillsammans med flera globala samarbetspartners ska producera och sälja korv, skivad smörgåsmat, salami, köttfärs, kyckling och bratwurst över hela världen.  

– Vi vågar påstå att vår nya växtbaserade korv och köttfärs kommer vara godare, hälsosammare, och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött, säger Magnus Dafgård. 

300 miljoner ur egen ficka

Investeringen på nästan 300 miljoner är självfinansierad och görs för att producera charkprodukter från köttsubstitut för att fullfölja kontrakt som Dafgårds ingått med ett flertal ­kunder.

Anläggningen kommer husera två olika produktionslinjer och den totala ytan kommer vara över 4000 kvadratmeter. Första produktionen kommer starta i början på 2022 och projekteringen är inne i en slutfas. 

Dafgårds har redan tre produktionslinjer för växtbaserade produkter. 

Gris eller bönor?

– Om fem år kommer ingen fundera på om korven på mackan är gjord av gris eller bönor. Och då blir frågan, vad vill du egentligen helst ha? säger Magnus Dafgård. 

Gunnar Dafgård AB omsatte tre miljarder ­kronor under 2019 och gjorde en vinst efter finans­netto på 165 miljoner kronor. Företaget har en soliditet på 67 procent, 905 miljoner i eget kapital och 557 miljoner i ­obeskattade reserver.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 april 2021

Senaste

Jaga gärna – men tänk igenom biosäkerheten

I takt med att vildsvinen i Sverige är på frammarsch ökar också behovet av att hålla ned stammen genom jakt i olika former. Det är inte ovanligt att grisföretagare, anställda eller familjemedlemmar ägnar sig åt jakt på fritiden. Att jaga går hand i hand med att vara djur- och naturmänniska och är inte minst kopplat till att vara markägare och att bruka jord. Är man vildsvinsjägare, eller har någon i sin närhet som är det, gäller det att tänka igenom smittskyddet.

 

Kommentera