Listan över Sveriges bästa grisföretagare

Nu har topplistan från Winpig presenterats och i toppen hittar vi företag i Vinslöv, Västerås och Köping.

På 1: a plats i kategorin smågrisproduktion hamnade Kialtsdal Lantbruks AB i Vinslöv, som ägs av Frederik Nilsson. Till sin hjälp har han medarbetarna Tommy Axelsson och Valentin Pavlijuk.

Vad: smågrisbesättning med 390 suggor i 3-veckorssystem.

Antal smågrisar/sugga och år:  32,2

Besättningen köper in gyltämnen.

Stall: Traditionella grisningsboxar, tillväxtboxar med tak och djupströbädd till betäckning- och sinavdelning.

Foder: Torrt inköpt foder.

Skattad arbetsåtgång: 20 min/producerad smågris.

Källa: Gård & Djurhälsan

Hela listan smågrisproduktion:

1. Kialtsdal Lantbruks AB, Frederik Nilsson, Vinslöv
2. Junegården, Daniel och Jennie Juneberg, Kalmar
3. Li Lantbruk AB, Jonas och Carina Runevad, Falkenberg
4. Blackert Lantbruk, Jeanette och Hans Blackert, Skänninge
4. Bärnagårdens Lantbruk AB, Håkan & Hans Eriksson, Vinninga
6. Åby storgård, Charlotte Önnestedt och Per Pålsson, Ödeshög
7. Löderups Gris AB, Johan Thuresson, Löderup
8. Sofielunds Lantbruks AB, Anette och Fredrik Persson, Fjälkinge
8. Persgård, Anna och Örjan Bertilsson, Varberg
8. Nygård AB, familjen Lindahl, Katrineholm

På 1:a plats i kategorin livdjursproduktion hamnade Bällsta Lantbruk i Köping, som drivs av Niklas Gustavsson.

Vad: 144 suggor i produktion, 4-4-3-veckorssystem. Avelsbesättning med serostatus.

Ras: Topigs Norsvin Z-linje som moderdjur.

Producerar: cirka 1 000 djur till försäljning.

Viktigaste framgångsfaktorn: att man lägger stort fokus på att välja ut rätt djur till rekrytering och att spara de bästa mammorna.

Källa: Gård & Djurhälsan

Hela listan livdjursproduktion:

1. Bällsta Lantbruk AB, Niklas Gustavsson, Köping
2. Löderups Gris AB, Johan Thuresson, Löderup
3. Vallby, Björn och Catarina Andersson, Klagstorp
4. Rosenlid, Jimmy och Charlotte Tarler, Klagstorp
5. Vallrum AB, Mats Ingvarsson, Ransta

På 1:a plats i kategorin slaktgrisproduktion kom Strömsnäs Gård i Västerås som drivs av ägaren Christer Hylander tillsammans med medarbetaren Josefin Ingvast.

Vad: Helintegrerad besättning med 1 080 slaktgrisplatser i tre avdelningar med långtråg.

Producerar: cirka 4 200 grisar/år.

Foder: blötfoder innehållande koncentrat, gårdsegen spannmål, ärtor och vatten.

Skattad arbetsåtgång: 16 min/slaktgris, eventuellt något lägre sen de skaffat tvättrobot.

Alla grisar vägs vid insättning samt innan första och andra skicket.

Källa: Gård & Djurhälsan

Hela listan slaktgrisproduktion:

1. Strömsnäs Gård, Christer Hylander, Västerås
2. Önnerståhl Smågris AB, Jonas Önnerståhl, Eskilstuna
3. Brännebergs Gård AB, Karin och Patrik Velander, Kvänum
4. Torpa Lantbruk AB, David Svantesson, Tun
5. Blackert Lantbruk, Hans och Jeanette Blackert, Skänninge
6. GP Farm AB, Marie-Louise och Daniel Stensson, Tråvad
7. Skälby Grisen AB, Per Nilsson, Enköping
8. Åkerby Lantbruk AB, Birger Olai, Motala
9. Klas-Erik Andersson, Gnarp
10. Backaholms Lantbruk AB, Håkan och Karina Karlsson, Lidköping

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 juni 2021

Senaste

Några reflektioner kring de gångna åren och tiden framöver

Krönika: Under de 40 år jag har varit yrkesverksam har mycket förändrats både i universitetsvärlden och i grisbranschen. För mig som arbetat mycket med att samla in och bearbeta datamaterial tänker jag bland annat på de förändringar som skett kring att hantera siffer­material. Från anteckningar på papper och instansning på hålkort, som jag ägnade mig åt i början av min karriär, går det nu att inhämta data direkt från loggar och sensorer i stallarna samt produktionsdata från besättningarnas produktionsuppföljningsprogram. Detta är innovationer som underlättat oerhört mycket, och som samtidigt inneburit att det går att samla in ännu mer data än tidigare.

 

Kommentera