Årets landsbygdsföretagare på Gotland har utsetts

Landshypotek Ekonomisk Förening region Gotland har utsett Året landsbygdsföretagare i regionen. Utmärkelsen tillföll Olof Ahlby och Annsofie Järlö som driver de två gårdarna Nickarve i Vänge och Sigsarve i Viklau.

Olof Ahlby som tillsammans med Annsofie Järlö driver bland annat grisproduktion och skogsbruk på gårdarna Nickarve i Vänge och Sigsarve i Viklau har utsetts till Årets landsbygdsföretagare på Gotland. Foto: Landshypotek Bank

På gårdarna har Olof och Annsofie 190 hektar växtodling, främst spannmål i form av korn och vete som blir foder till grisarna men även raps och ärtor, och 170 hektar skog. Nyligen byggde de om utfodringen för grisarna på gården Sigsarve, och nästa steg är ett nybygge för ökad produktion. På gården invigdes världens första kommersiella grisstall med rörligt golv från företaget Moving Floor år 2019. Olof är andra generationen då han köpte båda gårdarna av sin morbror, och även Olofs barn hjälper till i verksamheten.  

Olof och Annsofie tilldelas priset då de har byggt upp ett fint och diversifierat lantbruksföretag med grisproduktion, växtodling och skogsbruk. Enligt juryn har de med känsla för god djuromsorg, ett stort teknikintresse och engagemang utvecklat sin verksamhet och även bidragit till att främja lantbruksnäringen på Gotland.

– Alltid trevligt att få uppskattning för det man jobbar med, investerar i och lägger mycket tid på att utveckla, säger Olof Ahlby som tillsammans med sin fru Annsofie Järlö Ahlby driver verksamheten på gårdarna Nickarve i Vänge och Sigsarve i Viklau söder om Roma på centrala Gotland, i ett pressmeddelande.

Om priset:

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Bank och regionstyrelsen för Landshypotek Ekonomisk Förening på Gotland. Utöver äran får pristagarna ett diplom och presentkort till restaurang i regionen.

Källa: Landshypotek Bank

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 oktober 2021

Senaste

Varför har jag differens i min avstämning på produktionsrapporten?

När en produktionsrapport för suggor och smågrisar beräknas gör programmet en avstämning av antalet grisar som har passerat genom, eller som finns kvar i stallarna. Ett återkommande problem vi får in till supporten är att man har differens i sin avstämning och vill rätta till den. Anledningen är att antalet grisar som registrerats in och ut ur programmet inte stämmer överens med det antal man har räknat ihop till vid sin inventering. Det är inte alltid lätt att reda ut när och var det gått fel, men här kommer några tips på vad man kan tänka på.

 

Kommentera

När allting är grönt

Krönika: Det här var tänkt att bli den mest positiva krönika som någonsin publicerats av någon tidning. Skriven av någon som älskar sitt jobb i ur och skur. Jag tänkte att i tider av skenande elpriser, galopperande foderpriser, accelererande allmän galenskap i hela samhället och politiskt vansinne i synnerhet, så skulle min krönika bli en ljusglimt i mörkret, en lisa för själen och en allmän pepp till er fantastiska läsare. 
Då gick min utgödsling sönder.

Kommentera