ASF på gård i nordöstra Tyskland

I början av veckan bekräftade tyska myndigheter det första fallet av afrikansk svinpest i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland, nära den danska gränsen. Det rapporterar Agriwatch.  

Afrikansk svinpest har konstaterats på en grisgård i Tyskland, när den danska gränsen. Arkivbild: Carolina Wahlberg

Det var i måndags kväll, den 15 november, som Friedrich Loeffler-institutet, som nationellt referenslaboratorium, bekräftade smitta på en gård nära Güstrow i Rostockdistriktet som ligger delstaten Mecklenburg-Vorpommern.  

Distriktet Rostock ligger bara 50 kilometer från den danska staden Gedser på Falster, och med bil är det cirka 300 kilometer till Padborg. Den smittade besättningen på 4 000 grisar kommer nu att avlivas av en specialiserad firma som ska ta hand om kropparna för att undvika smittpridning. Man vet ännu inte hur smittat tagit sig in på gården.  

Tyskland drabbades första gången i september 2020 i delstaten Brandenburg. Sedan dess har även Sachsen drabbats, och nu även Mecklenburg-Vorpommern.  

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 november 2021

Senaste

Varför har jag differens i min avstämning på produktionsrapporten?

När en produktionsrapport för suggor och smågrisar beräknas gör programmet en avstämning av antalet grisar som har passerat genom, eller som finns kvar i stallarna. Ett återkommande problem vi får in till supporten är att man har differens i sin avstämning och vill rätta till den. Anledningen är att antalet grisar som registrerats in och ut ur programmet inte stämmer överens med det antal man har räknat ihop till vid sin inventering. Det är inte alltid lätt att reda ut när och var det gått fel, men här kommer några tips på vad man kan tänka på.

 

Kommentera

När allting är grönt

Krönika: Det här var tänkt att bli den mest positiva krönika som någonsin publicerats av någon tidning. Skriven av någon som älskar sitt jobb i ur och skur. Jag tänkte att i tider av skenande elpriser, galopperande foderpriser, accelererande allmän galenskap i hela samhället och politiskt vansinne i synnerhet, så skulle min krönika bli en ljusglimt i mörkret, en lisa för själen och en allmän pepp till er fantastiska läsare. 
Då gick min utgödsling sönder.

Kommentera