ASF på gård i nordöstra Tyskland

I början av veckan bekräftade tyska myndigheter det första fallet av afrikansk svinpest i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland, nära den danska gränsen. Det rapporterar Agriwatch.  

Afrikansk svinpest har konstaterats på en grisgård i Tyskland, när den danska gränsen. Arkivbild: Carolina Wahlberg

Det var i måndags kväll, den 15 november, som Friedrich Loeffler-institutet, som nationellt referenslaboratorium, bekräftade smitta på en gård nära Güstrow i Rostockdistriktet som ligger delstaten Mecklenburg-Vorpommern.  

Distriktet Rostock ligger bara 50 kilometer från den danska staden Gedser på Falster, och med bil är det cirka 300 kilometer till Padborg. Den smittade besättningen på 4 000 grisar kommer nu att avlivas av en specialiserad firma som ska ta hand om kropparna för att undvika smittpridning. Man vet ännu inte hur smittat tagit sig in på gården.  

Tyskland drabbades första gången i september 2020 i delstaten Brandenburg. Sedan dess har även Sachsen drabbats, och nu även Mecklenburg-Vorpommern.  

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 november 2021

Senaste

Glädje från två världar

Krönika: Det har snart gått ett halvår sen jag slängde mina arbetskläder i tvättmaskinen för sista gången, diskade min kaffekopp och sa hejdå till mina arbetskamrater. Jag var full av förväntan, men kände även en stor släng av nervositet inför att ta tjänstledigt och börja på lantmästareprogramet. Jag kände att det var dags att gå vidare i livet och skaffa sig mer kunskap, men jag vill också öppna dörrarna till fler möjligheter den dagen jag känner att min tid som djurskötare är förbi. 

Kommentera