ASF på gård i nordöstra Tyskland

I början av veckan bekräftade tyska myndigheter det första fallet av afrikansk svinpest i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland, nära den danska gränsen. Det rapporterar Agriwatch.  

Afrikansk svinpest har konstaterats på en grisgård i Tyskland, när den danska gränsen. Arkivbild: Carolina Wahlberg

Det var i måndags kväll, den 15 november, som Friedrich Loeffler-institutet, som nationellt referenslaboratorium, bekräftade smitta på en gård nära Güstrow i Rostockdistriktet som ligger delstaten Mecklenburg-Vorpommern.  

Distriktet Rostock ligger bara 50 kilometer från den danska staden Gedser på Falster, och med bil är det cirka 300 kilometer till Padborg. Den smittade besättningen på 4 000 grisar kommer nu att avlivas av en specialiserad firma som ska ta hand om kropparna för att undvika smittpridning. Man vet ännu inte hur smittat tagit sig in på gården.  

Tyskland drabbades första gången i september 2020 i delstaten Brandenburg. Sedan dess har även Sachsen drabbats, och nu även Mecklenburg-Vorpommern.  

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 november 2021

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera