Sveriges Grisföretagare kräver gemensamt ansvar
I ett öppet brev uppmanar branschorganisationen Sveriges Grisföretagare handeln att stötta de svenska producenterna och ta ett gemensamt ansvar för att täcka de ökade kostnaderna.
Dagens situation för grisproducenter är tuff, till följd av skenande priser på saker som foder, el, soja, bränsle och handelsgödsel. Dessutom covid-19, afrikansk svinpest och minskad export till främst Kina. Ett överflöd av griskött på den europeiska marknaden har lett till sjunkande priser.
– De skenande kostnaderna för att producera griskött i Sverige har blivit så akut att det snart är ohållbart för många svenska grisproducenter att fortsätta producera griskött. Samtidigt ser vi, glädjande nog, en ökad efterfrågan på svenskt griskött hos konsumenterna, säger Mattias Espert, ordförande för branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, i ett pressmeddelande.
Delade kostnader
Men om det ska finnas svenskt griskött kvar i butikerna måste avräkningspriset följa med i kostnadsutvecklingen. Något som inte sker i dagsläget menar Sveriges Grisföretagare.
”I en akut situation som denna lägger vi grisföretagare vår förhoppning till handeln, och att vi tillsammans, kan se över möjliga vägar för kostnadstäckning. Vi måste vara fler som delar på de ökade kostnaderna, det kan inte den enskilde grisproducenten stå för själv,” skriver de.
Följa Tyskland
I Tyskland är läget för grisbönderna än värre än i Sverige, och där har handeln tagit mer ansvar. Stora livsmedelskedjor som Aldi, Edeka och REWE har beslutat att bara att sälja griskött som uppfyller kraven 5xD, vilket är en tysk variant av Sveriges märkning ”Kött från Sverige”.
”Vi undrar: värderar svenska livsmedelskedjor det högkvalitativa och hållbart producerade grisköttet lika mycket? Är det här en möjlighet även för Sverige?” skriver Sveriges Grisföretagare.