4 av 10 lantbruksföretagare planerar att minska sina verksamheter

Var fjärde lantbrukare har redan minskat sin verksamhet på grund av kostnadskrisen och fyra av tio lantbrukare tänker minska produktionen under året. Det skriver LRF.

– Konsekvensen blir ju att vi tvingas öka vår import från länder som producerar mat på ett mindre hållbart sätt. Dessutom minskar det vår försörjningstrygghet som ju är viktigt, inte minst i dessa geopolitiskt oroliga tider, säger LRF:s Förbundsordförande Palle Borgström som är kritisk till hur kostnadsökningarna drabbar lantbruksföretagen. Foto: Carolina Wahlberg

– Det här är en bekräftelse på att läget har gått från bekymmersamt till allvarligt, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

Flaggade i november

LRF flaggade redan i november för att de allt högre priserna på bland annat el, bränsle, foder och gödsel var något som pressade lantbrukarna hårt och att detta skulle kunna innebära en begynnande matkris. Något som bekräftas av LRF:s enkät som besvarats av 545 företagarmedlemmar.

Åtta av tio lantbrukare som medverkar i enkäten svarar att kostnadskrisen påverkat verksamheten negativt eller mycket negativt. Fyra av tio räknar med att minska sin verksamhet under året och en av fyra svarar att de redan dragit ner på verksamheten. 

5,7 miljarder kronor

I november beräknade LRF att de ökande priserna på insatsvaror skulle belasta svenskt lantbruk med 4,1 miljarder på årsbasis. Nu, två månader senare, fortsätter priset att stiga. Enligt förbundets nya beräkningar har utgifterna stigit med drygt 1,5 miljarder och ligger nu på 5,7 miljarder kronor. 

– Ekonomin i svenskt lantbruk har länge varit vår akilleshäl i vårt arbete för en hållbar framtid. Trots att vi har ett av världens mest djurvänliga och klimatsmarta lantbruk så får vi inte ekonomin att gå ihop. Nu när en sådan här kostnadschock har drabbat oss, så finns inte marginalerna. Det är varken bra för den enskilde företagaren eller för det globala hållbarhetsarbetet. Konsekvensen blir ju att vi tvingas öka vår import från länder som producerar mat på ett mindre hållbart sätt. Dessutom minskar det vår försörjningstrygghet som ju är viktigt, inte minst i dessa geopolitiskt oroliga tider, säger Palle Borgström.

Under nästa vecka kommer Palle Borgström ha ytterligare ett möte med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg då även intäktssidan ska diskuteras. 

Enkäten från LRF utfördes mellan den 13-16 januari. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 januari 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera