”Vi har inte råd att tappa en endaste lantbrukare”

Om inget kraftfullt görs omedelbart så har vi ingen produktion av svenskt kött kvar i framtiden. Det är krasst uttryckt det budskap som Svenska Köttföretagen, Svensk Fågel samt Kött och Charkföretagen nu gemensamt lägger fram för landets beslutsfattare. 

Foder, diesel och energi är exempel på insatsvaror som är rekorddyra just nu och läget är mycket ansträngt på många gårdar. 
– Enligt de kalkyler vi har i dagsläget ser vi att grisproduktionen har tappat 1,3 miljarder kronor och för nötproduktionen och fågelproduktionen beräknas en merkostnad på närmare 1 miljard kronor för respektive bransch med rådande foderpriser. Det är de siffror som vi har precis just nu, i morgon vet vi att det har ökat, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande.
Foto: Emma Sonesson

Bakgrunden är de rekordhöga kostnader på insatsvaror som följt i spåren av torkan 2018, coronapandemin och inte minst Rysslands invasion av Ukraina och ett allmänt oroligt läge på världsmarknaden. 

Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen.
Foto: Svenska Köttföretagen

– Många lantbrukare riskerar att snabbt tvingas lägga ner sin verksamhet till följd av att kostnaderna skenar. Detta i ett läge när vi verkligen behöver säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning i landet. Vi har inte råd att tappa en endaste lantbrukare och varje hektar som odlas räknas, säger Hans Agné, vd för Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande. 

Miljarden är uppäten

De tre branschorganisationerna krokar nu arm och går till landets beslutsfattare med sitt budskap om att lantbrukarna måste få ersättning för de kraftigt ökade kostnaderna för att kunna säkerställa en trygg livsmedelsförsörjning

– Vi uppvaktar tillsammans riksdagen och regeringen för att diskutera vilka politiska insatser som kan göras i nuläget. Den krismiljard som det beslutades om i början av februari är uppäten för länge sedan, här behövs betydligt större insatser, säger Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen.

Nu, inte sen

Magnus Därth får medhåll av Svensk Fågels vd Maria Donis, som betonar att stöttningen måste komma snabbt:

– Det viktiga är att alla parter jobbar snabbt och på flera fronter. En snabbare åtgärd minskar risken för att gårdar går i konkurs eller att stallar står tomma vilket skulle minska den svenska livsmedelsförsörjningen och självförsörjningsgraden. Kostnaderna höjs och konsument kan förvänta sig ytterligare höjda priser, men situationen är samtidigt så extrem att vi parallellt behöver få stöttning genom politiska åtgärder för att säkra den svenska livsmedelsproduktionen.

Under hashtagen #säkramaten och på svensktkott.se/sakramaten/ kan du läsa mer om varför det är viktigt att värna om den svenska köttproduktionen och hur du som konsument kan stötta. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 mars 2022

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera