”Just vi i Sverige bör öka vår matproduktion”

Sex av tio svenskar är oroliga över att den svenska matproduktionen minskar. Nu listar LRF konkreta råd till konsumenter, handlare respektive politiker och beslutsfattare, som vill bidra till ökad produktion av svenska livsmedel. 

Svenska konsumenter har stort förtroende för svensk livsmedelsproduktion men alla behöver bidra för att den inte ska minska, menar LRF. Foto: Mostphotos

Rysslands invasion av Ukraina drabbar livsmedelsproduktionen såväl i Sverige som i EU och globalt, via enorma kostnadsökningar. Och FN:s livsmedelsorgan, World Food Programme, spår att Ukrainakriget kan leda till en global matbrist som drabbar 125 miljoner människor över hela världen. 

Sverige bör öka

Palle Borgström är ordförande i LRF. 
Foto: Madeleine Rapp

Situationen är minst sagt bekymmersam och i en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av LRF framgår det att sex av tio svenskar är oroliga över att den svenska livsmedelsproduktionen minskar på grund av kriget. 

– Med tanke på att vi i Sverige har en matproduktion som tillhör världens mest hållbara, ett klimat som gör att vi inte behöver använda växtskyddsmedel i samma utsträckning som andra länder, jordar som håller världsklass, djurlagar som är ett föredöme i EU, och är i framkant vad gäller klimatsmarta lösningar så ser vi flera anledningar till att just vi i Sverige bör öka vår matproduktion. Sverige, och världen, har inte råd med att jordbruksländer som Sverige endast har en självförsörjningsgrad på 50 procent, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

Så kan du bidra

Undersökningen visar även att sju av tio anser att det är regeringens ansvar att säkra den svenska försörjningstryggheten och att åtta av tio är beredda att betala mer för svensk mat för att bidra till detta. Alla kan dra sitt strå till stacken för att bidra och LRF listar fyra konkreta tips:

  • Du som konsument – Titta extra noga efter Från Sverige-märket när du handlar. Se dina inköp som en investering i att stärka den svenska försörjningstryggheten.
  • Du som butikschef – Fronta svenska produkter och se dem som en del i den lokala samhällsutvecklingen.
  • Till dig som riksdagsledamot – Driv frågor och fatta beslut som stärker den svenska självförsörjningsgraden på kort och lång sikt.
  • Kommunal beslutsfattare – Säkerställ att ni köper in svensk mat i den offentliga upphandlingen trots att kostnaderna ökar, så att både våra unga och äldre får bra och hållbart producerad mat både nu och i framtiden.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 april 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera