LRF ger medlemmar psykologhjälp för att stötta i krisen

Kostnadskrisen för det svenska lantbruket har satt ett hårt tryck på lantbruket. Enligt LRF känner sig många medlemmar oroliga och utsatta.

– Vi har gedigna omsorgsgrupper i alla våra 17 regioner men med BrolinWestrell stärker vi omsorgsarbetet ytterligare, säger Sofia Karlsson regionordförande för LRF Västra Götaland. Foto: LRF

För att hjälpa de medlemmar har LRF kopplat in krishanteringsföretaget BrolinWestrell, som ett komplement till de regionala omsorgsgrupperna som finns inom förbundet.

Högt tryck

LRF Västra Götaland är en region där omsorgsgruppen lokalt märkt av ett högre tryck från medlemmar som påverkas av krisen. Inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina. Men det extra stödet genom BrolinWestrell kommer enligt Sofia Karlsson som är regionordförande för LRF Västra Götaland, att erbjudas i samtliga 17 regioner.

En del av bakgrunden till den ökade oron kommer sig av att vissa lantbrukare har årligt återkommande säsongsarbetare från Ukraina. Personer som blivit en del av både företaget och familjen. Andra oroas av dyrare insatsvaror som skapar mångmiljonförluster i företaget och överväger om de har råd att fortsätta driva företaget vidare eller inte.

Oroande signaler

Enligt beräkningar från LRF gör de ökade kostnaderna att 10–15 procent av omsättningen på en genomsnittlig animaliegård försvinner. Vilket betyder att hela vinsten utraderas. Man kan inte betala ut löner till anställda eller ens sig själv. Man har inte råd att underhålla maskiner och byggnader och ännu mindre möjlighet att investera i klimatsmarta lösningar. Larm från slakterier, banker och länsstyrelser bidrar också till oron.                     

– Vi får mycket oroande signaler. Därför sätter vi in den här extra åtgärden så att de som är värst drabbade får professionell hjälp så snabbt det bara går. Samtidigt jobbar vi intensivt mot både politiken och hela livsmedelskedjan om att alla måste agera snabbt och extra kraftfullt, säger Sofia Karlsson LRF Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 april 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera