Högsta inflationen sedan 1991

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att den svenska inflationstakten steg till 6,1 procent i årstakt förra månaden. Inte på 30 år har inflationen varit så hög.

Med den högsta inflationen på 30 år lär nollräntans tid snart vara över. Foto: Mostphotos

– En av orsakerna är Rysslands invasion av Ukraina som drivit upp energipriserna. Nu sprider sig prisökningen även till annat som vi konsumerar, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström, till SVT nyheter.

Enligt Statistiska centralbyrån är inflationstakten den högsta sedan 1991, då den låg på 7,8 procent.

Prisökningar på el, drivmedel och livsmedel och då främst mejeriprodukter, är det som har störst påverkan på inflationstakten. Även priserna på bilar, möbler och restaurangbesök har ökat kraftigt i pris under de senaste månaderna.

SVT skriver att de flesta bedömare hade väntat sig en stigande inflation, men att SCB:s nya siffror överträffar farhågorna.

Hur Riksbanken nu kommer att hantera läget med styrräntan är oklart. Men nollräntans tid lär snart vara över spår SVT.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 april 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera