Höjning av reporäntan

För första gången på två år höjer Riksbanken reporäntan. Höjningen blir 0,25 procentenheter.  

Riksbanken och Stefan Ingves har beslutat att höja reporäntan med 0,25 procentenheter. Det är första gången sedan 2014 som reporäntan ligger på plus. Foto: Mostphotos

Inte sedan 2020 har reporäntan höjts. Men i takt med stigande inflation har Riksbanken flaggat för att räntehöjningar är på väg. Och i dag den 28 april höjdes reporäntan från 0 procent till 0,25.

– Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 1990-talet och kommer att vara hög ännu en tid. För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Senaste höjningen var i januari 2020, då den gick från -0,25 till 0 procent, skriver SVT.

Riksbanken konstaterar att en högre inflation har fått fäste i ekonomin och att priserna på varor, livsmedel och tjänster ökar ovanligt snabbt. I sitt pressmeddelande skriver Riksbanken att  räntan kommer att höjas gradvis och att den kommer att ligga något under två procent om tre år, enligt Dagens Nyheter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 april 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera