Jordbruksverket har lämnat förslag på fördelning av krisstödet

I slutet på förra veckan fick Jordbruksverket i uppdrag att föreslå hur det föreslagna krisstödet till lantbruket ska utformas. Tillsammans med länsstyrelsen har myndigheten nu tagit fram ett förslag som lämnats till Näringsdepartementet.

Det sammanlagda stödet till grisar 3-6 månader föreslås bli 158 miljoner kronor. Foto: Carolina Wahlberg

Till följd av kostnadsökningarna som drabbat många lantbrukare hårt har regeringen i flera steg aviserat om stödpaket till lantbruket. Krisstödet består av 300 miljoner kronor till djurproduktion och växthusföretag, vilket aviserades i vårändringsbudgeten. Det är även ett utökat stöd till djurproduktion med 1 590 miljoner kronor, vara 90 miljoner är från EU:s krisreserv, och 50 miljoner kronor i utökat nationellt stöd till norra Sverige. Jordbruksverket har nu lämnat förslag på hur dessa pengar ska fördelas.

Enligt Jordbruksverket har man i förslaget fokuserat på de produktionsgrenar som enligt myndighetens beräkningar drabbats extra hårt av kostnadsökningarna. Förslaget är preliminärt tills regeringen har beslutat om stödens utformning.

Jordbruksverket har samarbetet med länsstyrelserna vid framtagandet av förslaget, och Jordbruksverket skriver att förslaget utgår ifrån att det är länsstyrelserna som ska hantera krisstöden i så stor utsträckning som möjligt.

Enligt Jordbruksverket ska regeringen inom kort återkomma med exakt utformning för stöden och en plan för hur processen kring stöden ska fortsätta. Delar av stöden kräver även godkännande från EU-kommissionen.

Jordbruksverkets förslag på hur krisstödet ska fördelas:

 

Källa: Jordbruksverket

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 maj 2022

Senaste

Solrosa vårtecken

Krönika: Solen har vräkt ner över Lönneholm från en klarblå himmel den senaste veckan och den har skämt bort oss alla genom att få oss att tro att det har blivit vår på allvar nu. Vis av erfarenhet gissar jag dock på att minst ett snöoväder och en storm ligger kvar framför oss innan våren äntligen är här. Men vem är jag att tänka på det nu? Nä minsann, ni hittar mig i all min ljuvliga rundlighet och prakt utslagen i solstolen varje lunch vrålnjutandes av solen, och jag för min del tar gärna emot våren bums.

 

Kommentera